Dit kun jij doen tegen: Droogte
Het regent minder vaak maar harder. Tussen deze hevige buien door kampen we dus steeds vaker met droogte. Nederland was zelfs nog nooit zo droog als in 2022. Dat was duidelijk te zien aan de stadsparken waar het gras geel was en veel planten het niet hebben overleefd. Ook in de tuin kan droogte een probleem zijn. In de afgelopen zomers nam de waterdruk af door de enorme vraag om schoon drinkwater. Drinkwaterbedrijf Vitens riep dan ook iedereen op om spaarzaam om te gaan met drinkwater. Door een aantal maatregelen te nemen voorkom je droogte in je tuin waardoor je waterverbruik in droge periodes afneemt en je planten niks te kort komen.
1. Berg water in een wadi of regenwatervijver
Een wadi is een greppel of sloot waarin regenwater langzaam de grond in kan zakken. Er is een beplante bovenlaag met een (water)doorlaatbare bodem. Deze bodem kan bestaan uit grind, lavasteen of gebakken kleikorrels, waar het regenwater langzaam langs kan wegstromen. Hierdoor verdroogt te bodem minder dan wanneer je het water af zou voeren via het riool. Een wadi is beloopbaar en kan bijvoorbeeld als natuurgebied, speelterrein of park worden gebruikt. Je kunt ook een wadi in je eigen tuin onder bijvoorbeeld een trampoline aanleggen! Ook in een regenwatervijver kan veel regenwater worden opgevangen. Daarnaast is een regenwatervijver een leefgebied voor allerlei insecten, vogels en amfibieën. Lees meer.
2. Vergroen
Planten houden regenwater vast in hun wortels en bladeren. Ook een gezonde, rijke bodem met een beplante laag of dikke mulchlaag houdt veel water vast. Door te variëren in hogere beplanting met diepe wortels en bodembedekkers die de aarde beschermen zorg je er dus voor dat je tuin minder vatbaar wordt voor droogte. De zandgrond in Arnhem-Noord is veel waterdoorlatender dan de kleigrond in Arnhem-Zuid. Hierdoor is het in noord vaak veel droger. Heb jij dit probleem ook? Kies dan voor droogtebestendige planten zoals de vlinderstruik, lavendel, stokrozen of de prachtige crambe cordifolia. In deze folder staan meer plantsuggesties voor een droge tuin. Gebruik als je toch moet sproeien het liefste regenwater dat je zelf hebt opgevangen. Lees meer.
3. Vang regenwater op
Om drinkwaterbedrijf Vitens te ontzien in tijden van droogte kun je je eigen regenwater opvangen in bijvoorbeeld een regenwatersysteem. Het aanleggen van zo’n systeem kan wel tot 100.000 liter aan drinkwater per jaar schelen! Daarnaast kun je bijvoorbeeld een regenton aansluiten (zorg dat deze leeg is als het vriest) of een regenwaterschutting neerzetten. Er is subsidie beschikbaar voor het nemen van dergelijke maatregelen. De subsidie kan oplopen tot wel 65% afhankelijk van of je in een focusgebied woont. Lees meer.
Bekijk alle maatregelen tegen droogte