Tegels eruit, groen erin
Waarom tegels eruit en groen erin?
– Minder wateroverlast: Groen laat regenwater de grond intrekken, terwijl tegels wateroverlast veroorzaken.
– Verkoeling: Groen houdt de omgeving koel op hete dagen en voorkomt dat tegels warmte vasthouden.
– Meer dieren: (Inheemse) planten bieden voedsel en schuilplekken voor bijen, vlinders en vogels. Een natuurlijk evenwicht in de tuin voorkomt ook overlast van muggen of plagen.
– Gezonde bodem en eetbaar groen: Met een gezonde bodem kun je fruitbomen, bessenstruiken of een moestuin aanleggen en genieten van eigen oogst.
Zo ga je te werk:
1. Wip je tegels: Wip zo veel mogelijk tegels! Elke tegel minder telt. Voor paden en opritten kun je waterdoorlatende materialen gebruiken zoals grind, gras met stapstenen of grasbetontegels. Wil je in de openbare ruimte tegels wippen en vergroenen? Maak dan een melding via Fixi en vraag de gemeente om toestemming.
2. Verbeter de bodem: Ligt er zand onder de tegels? Haal dan zo’n 30cm aan zand weg en voeg tuinaarde toe. Bij zware kleigrond kun je eventueel wat minder zand weghalen. Voeg turfvrije tuinaarde toe (bijvoorbeeld van Bio-Kultura). Let op dat er in sommige wijken (zoals het Spijkerkwartier en het Arnhemse Broek) bodemverontreiniging met lood is.
3. Planten maar! Kies voor gevarieerde planten qua hoogte en bloeitijd. Bij voorkeur ga je voor zo veel mogelijk inheemse soorten. Houd rekening met de ligging (zon/schaduw) en het bodemtype (zand = droogtebestendige planten / klei = waterbestendige planten). Kwekers en medewerkers van tuincentra kunnen je adviseren. Je kunt ook advies inwinnen bij een lokale tuinontwerper en/of een vooraf samengesteld borderpakket kopen.
Bonuspunten: plant een boom en vergeet ook verticaal groen (zoals een haag of gevelbegroeiing) niet!
4. Water geven: Geef de planten een ruime hoeveelheid water en geniet van het resultaat!
Bonuspunten: gebruik regenwater voor je planten!
Kosten, subsidie & lokale aanbieders
Vergroenen kan zo goedkoop en duur zijn als je wil. Bloemenzaden en graszaad kosten een paar euro per vierkante meter. In de winter kun je daarnaast gratis boompjes redden met acties van Meer Bomen Nu of kies een boom uit voor € 5,- bij Bomen voor Arnhem. In de warmere maanden kun je planten, zaden en stekken ruilen bij de plantenruilkasten. Als je meer dan 10m2 gaat vergroenen kun je tot 50% subsidie krijgen van gemeente Arnhem. Als je ook een boom plant krijg je 15% extra subsidie. Ook zijn er allerlei subsidies voor het vergroenen van je straat of buurt. Bekijk het volledige subsidie-overzicht.
Lokale aanbieders
Aanbevolen tuinontwerpers: Tuin van de buren, Bloemen in de tuin, Habitat tuinen, de Vergroenerij.
Aanbevolen kwekers: De Hessenhof (Ede), Cruydt Hoeck (online), De Ommuurde Tuin (Renkum), De Tuinen van MergenMetz (Doorwerth), Aaldering – de Stek (Zelhem), Sas’ Mini-Kwekerij (Brummen).