Regenwatervijver
Regenwatervijvers vangen tijdelijk regenwater op en voeren het langzaam af. Door een regenwatervijver in je tuin of buurt aan te leggen voorkom je wateroverlast. Op deze pagina lees je over het aanleggen van een regenwatervijver en wie je hiermee kan helpen. Ook stedelijke waterbuffervijvers komen aan bod.
Vijver in de tuin
Afhankelijk van de gewenste functie van de vijver en het bodemtype zijn er verschillende ontwerpen mogelijk. Natuurlijke vijvers kunnen grotere peilverschillen opvangen. Bij een diepte van 1,5 meter blijft opwarming van het water beperkt waardoor de waterkwaliteit goed blijft. Indien gewenst is dit ook diep genoeg voor vissen om te overleven omdat het onderste deel van de vijver in de winter niet snel bevriest. Door de oevers van de vijver zo flauw mogelijk te maken is het voor dieren (zoals kikkers) makkelijker uit de vijver te kruipen. Daarnaast is het veiliger voor kinderen. Ook kunnen er zo meer verschillende plantensoorten in en rondom de vijver groeien. Niet alle vijverplanten doen het goed in regenwater. Het kan daarom een goed idee zijn om eerst te kijken welke planten van nature in en rondom de vijver gaan groeien. Zo ontstaat er een natuurlijk evenwicht. Op huisjeboompjebeter.nl staan foto’s van regenwatervijvers ter inspiratie.
Aan de slag!
Lees hier hoe je een regenwatervijver aanlegt en wat je hiervoor nodig hebt. Tuincentrum Bull is gespecialiseerd in vijvers en verkoopt alles wat je nodig hebt. Meer hulp nodig? Vind meer lokale, groene partijen op onze netwerkpagina of neem contact met ons op. Voor inspiratie kijk je op onze Pinterest-pagina.
Stedelijke waterbuffervijvers
Regenwatervijvers die vervuild water van druk bereden wegen en parkeerplaatsen zuiveren het water. In een vijver met begroeiing bezinkt verontreiniging, de planten breken de verontreiniging af en nemen het op. Met een circulatiesysteem kan het water langs de begroeide oeverzones geleid worden, waardoor het nog beter gereinigd wordt. Zo nodig kan het water voorgezuiverd worden in een zandfilter in de oeverzone. Vaak hebben stedelijke buffervijvers een ondergrondse opslag voor periodes van langdurige droogte. Buffervijvers zullen altijd voorzien moeten worden van een overstort. Afhankelijk van de aanwezige bodem kan dit water direct infiltreren of dient er een infiltratiekrat- of koker aangesloten te worden. In stedelijk gebied vragen deze vijvers geregeld onderhoud. Tegenwoordig zijn er besturingssystemen die gekoppeld kunnen worden aan de weersverwachting. Het regenwater wordt enkel afgevoerd vlak voor een bui, zodat de vijver zo lang mogelijk gevuld blijft.