Infiltratieveld of wadi
Door klimaatverandering krijgen we steeds meer piekbuien. Tijdens zulke buien kan de riolering overbelast raken en overstromen. Dit is op zijn zachtst gezegd niet hygiënisch. In de lagergelegen delen van Arnhem blijft water vaak voor langere tijd staan voordat het in de bodem kan wegzakken. Door infiltratievelden en wadi’s aan te leggen kunnen we ervoor zorgen dat het regenwater wél de grond in zakt. Zo houden we allemaal droge voeten.
Subsidie aanvragen
Infiltratievelden
Regenwater kan op grasvelden of andere groengebieden in de grond zakken. Als richtlijn wordt hiervoor ongeveer 50% van het verharde oppervlak genomen, afhankelijk van de infiltratiecapaciteit van de bodem. Door regenwater tijdelijk boven de grond op te slaan, vergroot je de beleving van water. Ook biedt dit kansen voor dieren en planten. Naast infiltratievelden kunnen bijvoorbeeld ook greppels en watergangen langs fietspaden of speeltuinen worden aangelegd. Ga qua ruimte uit van ongeveer 10 – 20% van het verharde oppervlak. Het beplanten van deze bermen heeft veel voordelen. De bodem blijft goed waterdoorlatend door de wortels van planten en door de activiteiten van bodemdieren. Ook zorgt beplanting ervoor dat de bodem niet dichtgetrapt wordt, omdat er minder op wordt gelopen.
Wadi’s
Een wadi is een greppel of sloot waarin regenwater langzaam de grond in kan zakken. Er is een beplante bovenlaag met een (water)doorlaatbare bodem. Deze bodem kan bestaan uit grind, lavasteen of gebakken kleikorrels. Het regenwater kan gemakkelijk door de tussenruimtes wegstromen. Het water stroomt van daken en wegen dus niet het riool in, maar via goten of greppels in de wadi. Hierdoor is er minder rioolbelasting, verbetert de oppervlaktewaterkwaliteit en is er minder verdroging. In woonwijken zie je meestal wadi’s waar enkel gras op groeit, maar je kunt ze ook aanplanten. Wadi’s kunnen dan als natuurgebied, speelterrein, evenemententerrein of park worden gebruikt.
Je kunt ook een kleine wadi in je tuin aanleggen. Bijvoorbeeld onder een trampoline! In onderstaand filmpje zie je hoe Linde met buren een wadi heeft aangelegd.
Geschikte planten
Om een wadi te beplanten kun je het beste kiezen voor planten die het in verschillende omstandigheden goed doen zoals moerasplanten (helofyten). Voorbeelden hiervan zijn de grote waterweegbree, riet en de grote en kleine lisdodde. Je kunt ook houtige gewassen (bomen en heesters) in de wadi planten. Bijvoorbeeld wilgen, de gewone vlier of de zwarte els. Andere goede planten voor het aanplanten van wadi’s zijn onder andere knoopkruid, het wilgenroosje, watermunt, gewone kattenstaart, grasmuur en de pinksterbloem.