Dit kun jij doen tegen: Wateroverlast
Sinds 1950 is de jaarlijkse neerslag met ongeveer 20% gestegen. Alle seizoenen zijn natter geworden behalve de zomer: deze is droger geworden. Het regent minder vaak, maar harder. De top 10 natste maanden vanaf 1960 waren dan ook allemaal ná 1997. De natste maand was augustus 2006. Toen viel er bijna 5.400 mm. Dat is 67x meer dan normaal in augustus valt! De natste dag was 26 augustus 2010. Er viel toen 895 mm regen in één dag. Dat is meer dan gemiddeld in een jaar tijd valt. Hevige regenval kan allerlei problemen opleveren; vooral in een heuvelachtige stad als Arnhem. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om wateroverlast te voorkomen:
1. Plant een boom
In stedelijk gebied waar veel verstening is kan het regenwater slecht in de bodem infiltreren. Door een toename in het aantal hoosbuien wordt het riool vaker overbelast. Het is daarom belangrijk om – vooral in stedelijke gebieden – veel groen te integreren. Vooral bomen nemen door hun grote wortelsystemen veel water op. Een rode beuk neemt bijvoorbeeld per jaar wel 27.000 liter water op! Hierdoor is de kans op ondergelopen straten en een overbelast riool een stuk kleiner. Wil je graag weten welke boom jij het beste in je tuin kunt planten? In de soortentabel staat beschreven hoe verschillende boomsoorten scoren op hun bijdrage aan klimaat, luchtkwaliteit, waterberging en biodiversiteit. Lees meer.
Boomrijke tuin in Klingelbeek © Marleen Michels
2. Onthard en vergroen
Als 10% van het tuinoppervlak in een gemeente wordt onttegeld, stroomt er jaarlijks 85 miljoen liter minder water door het riool! Beperk de oppervlakte van verharding het liefst tot maximaal 20%. Als je tegels wilt vervangen door gras of beplanting is het wel belangrijk dat de bodem goed verzorgd wordt. Onder tegels ligt vaak zand, wat geen voedzame bodem is voor planten. Het is daarom belangrijk om de grond te verbeteren met bijvoorbeeld bemeste tuincompost. Op plekken je geen planten wilt dan kun je kiezen voor waterpasserende verharding zoals grind, houtsnippers of schelpen. Dit is gemakkelijk te betreden, maar het water loopt beter weg dan bij tegels. Voor bijvoorbeeld parkeerplaatsen zijn er steeds meer mooie alternatieven zoals de Park Positive tegels. Lees meer.
Geveltuin aanleggen
Aan de voor- en zijkant van woningen is het vaak mogelijk om tegels weg te halen en een geveltuin aan te leggen. Zo ga je te werk:
Stap 1. Aanmelden: meld je plannen aan via Fixi. De gemeente neemt contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.
Stap 2. Tegels verwijderen: is de gemeente akkoord? Haal dan tot 45 cm aan tegels vanaf de gevel weg. De stoep moet overal minstens 120 cm breed blijven. Maak van de weggehaalde tegels een opstaande rand zodat de stoep niet verzakt. Zorg dat het randje 15 cm boven de stoep uit komt.
Stap 3. Bodem verbeteren: haal eventueel onkruid met wortel en al weg en voeg een laag van zo’n 7 cm bemeste tuincompost toe. Meng dit tot ongeveer 25 cm diep met het zand. Dek dit mengsel af met nog eens een laag van zo’n 7 cm tuincompost.
Stap 4. Aanplanten: plant de bollen, vaste planten en/of klimplanten volgens de instructie een geef water.
Arnhemse geveltuinen © Marleen Michels
3. Koppel de regenpijp af
Door je regenpijp af te koppelen is de kans kleiner de het riool overstroomt. Ook hoeft al het water dan niet langs de waterzuiveringsinstallatie en blijft het grondwater beter op peil. Je kunt er voor kiezen om regenwater op te vangen in een regenton of regenwaterschutting om te gebruiken voor je planten of om bijvoorbeeld de ramen mee te wassen. Er zijn verschillende drainagesystemen om regenwater te bergen en af te voeren. Daarnaast kun je via een greppel of goot het regenwater naar een regenwatervijver, infiltratieveld of wadi laten lopen. Je kunt zelfs een wadi aanleggen onder een trampoline! Wil je weten hoe groot de regenwatervijver, het infiltratieveld of de wadi moeten zijn om het regenwater van je dak te kunnen bergen? Gebruik dan deze calculator. Lees meer.
4. Leg een groen dak aan
Groene daken vangen veel regen op. Afhankelijk van het type groen dak wordt er 25 tot 160 liter per m2 opgevangen. Er zijn verschillende typen groene daken: sedumdaken, gras/kruidendaken, beloopbare daktuinen en beplante hellende daken. De meeste particulieren kiezen voor een sedumdak. Deze planten slaan veel water op waardoor ze lange droogteperiodes kunnen doorstaan. Een sedumdak is licht van gewicht en kan bijna altijd op bestaande, platte daken worden gelegd. Ze zijn ook vrij eenvoudig zelf aan te leggen. Lees meer.
Groen dak in Elderveld © Marleen Michels
5. Vang water op in een regenwatersysteem
Regenwater opvangen in een regenwatersysteem scheelt je tussen de 40 en 75% in drinkwatergebruik. Het regenwater gaat van het dak via de regenpijp door een filter om bladeren uit het water te filteren. Het regenwater wordt opgeslagen in een tank of ton. Ook kan het water opgeslagen worden in een tank in de kelder/garage of in een ondergrondse tank. In de tank zakken de stofdeeltjes naar de bodem en insecten drijven via de overloop naar het riool. Het water dat overblijft is geschikt om te gebruiken voor bijvoorbeeld de wasmachine, het doorspoelen van het toilet en voor het sproeien van de tuin. Er zijn zelfs systemen waar het water zo goed in wordt gezuiverd dat je er mee kunt douchen. Lees meer.
Bekijk alle maatregelen tegen wateroverlast