19 augustus 2023
Jolanda’s klimaatbestendige tuin in Monnikenhuizen
Jolanda (57) woont met haar man Remy (60) in een nieuwbouwhuis in Monnikenhuizen. Omdat nieuwbouwwoningen in Arnhem regenwater op het eigen terrein moeten verwerken, hebben ze met alle buren uit het blok opvang- en infiltratiesystemen onder de grond laten plaatsen. Daarin kunnen Jolanda en Remy wel 10.000 liter regenwater bergen! Ook namen ze andere klimaatbestendige maatregelen zoals een groen dak en waterpasserende verharding.
Grote en kleine maatregelen: voor ieder wat wils
Ik kom binnen in een mooi ingericht en imposant huis. Jolanda heeft duidelijk smaak. De achtertuin is dan ook ontworpen en aangelegd door een hovenier en klopt daarmee tot in detail. Bij het aanleggen van de tuin zijn ook het regenwatersysteem (5.000 liter) dat regenwater opvangt en de infiltratiekratten met grind (ook 5.000 liter) – waardoor regenwater langzaam de grond in kan zakken – ingegraven. De hovenier heeft ook het groene dak boven de eetkamer aangelegd. Dit zijn hele effectieve maatregelen voor een klimaatbestendige omgeving omdat:
- Het groene dak een isolerende werking heeft voor de leefruimte eronder
- Het groene dak veel regenwater vasthoudt
- Het regenwateropvangsysteem en de infiltratiekrat zorgen dat er geen wateroverlast is
- Het opgevangen regenwater in tijden van droogte gebruikt kan worden voor het bewateren van de tuin
De maatregelen die Jolanda en Remy namen zijn dus heel nuttig. Echter zijn het wel maatregelen die vrij veel geld kosten en daardoor niet voor iedereen haalbaar zijn. Een goedkoper alternatief voor het klimaatbestendiger maken van je tuin is het vervangen van tegels door groen en het aanplanten van klimmers tegen een muur of schutting. Ook kun je net als bij Jolanda en Remy de regenpijp afkoppelen. In plaats van het gebruik van infiltratiekratten of een regenwatersysteem kun je een regenton installeren en/of het water de tuin in laten lopen. Zorg dan wel dat het water niet te dicht bij de gevel infiltreert.
Jolanda heeft voor de beplanting in haar tuin gekozen voor planten die veel bijen en vlinders aantrekken. Op de bodem heeft ze boomschors toegevoegd, wat de bodem beschermt tegen droogte en slagregen. Daarnaast is deze mulchlaag voedend voor de bodem en hoeft er minder gewied te worden. Om eenheid te creëren in de voortuinen heeft ze daarnaast voor alle huizen in het blok verschillende kleuren maagdenpalm besteld, die alle buren hebben aangeplant. Ook bestaat een deel van de paden in de achtertuin uit grind met stapstenen, waardoor het regenwater makkelijk de grond in kan zakken.
Subsidieregeling Groenblauwe Initiatieven
Het aanleggen van een groen dak en het aanschaffen van regenwatersystemen zijn natuurlijk niet goedkoop. Voor de aanleg van het groene dak kregen Jolanda en Remy echter € 850,- subsidie. De Subsidieregeling Klimaatadaptatie is voor alle Arnhemmers aan te vragen en varieert van 30 – 65% afhankelijk van waar je woont. Dat scheelt! Jolanda vertelt dat ze screenshots van haar bestelling heeft doorgestuurd en dat de subsidie vervolgens werd toegekend. Heel makkelijk dus! De subsidie is ook aan te vragen voor vergroenen (vanaf 10m2) en regenopvangsystemen (zoals regentonnen) bij bestaande bouw. Via arnhem.nl kun je meer lezen over de subsidieregeling en de subsidie aanvragen.
Ook in de openbare ruimte
Jolanda’s visie voor een mooie, groene en leefbare buitenruimte eindigt niet in haar tuin. Ook de openbare ruimte rondom de nieuwbouwhuizen kan wat haar betreft een stuk beter. Het stuk gras voor de woningen zou ze graag inzaaien met een bloemenmengsel en een ongebruikt stukje groen achter de huizen kan wat haar betreft een biodiverse plek worden waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Hier wil ze graag insectenhotels plaatsen, bij- en vlindervriendelijke beplanting een picknicktafel en misschien iets leuks voor de buurtkinderen. Dit worden haar volgende projecten.
Ook in de openbare ruimte liggen dus vaak mogelijkheden voor vergroening. Is er een boomspiegel bij jou in de buurt die er zielig bij ligt, wil je een geveltuin aanleggen, zijn er stukken verstening in jouw buurt die geen functie hebben of wil je dat er meer bomen in je straat worden aangeplant? Maak dan een melding met jouw idee voor (adoptie)groen via Fixi.nl/arnhem of via de Fixi-app. Gemeente Arnhem neemt dan contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.
Oproep:
We zouden graag meer Arnhemse klimaatbestendige tuinen in beeld brengen. Wil jij andere Arnhemmers inspireren met jouw tuin? Laat het ons dan weten via info@arnhemklimaatbestendig.nl. We zijn ook benieuwd naar kleinere tuinen (of zelfs balkons) en tuinen in Arnhem-Zuid.