Groen dak
Groene daken zijn er in verschillende soorten en maten en kunnen op veel manieren bijdragen aan een prettiger klimaat. Ze nemen regenwater op, zorgen voor verkoeling van de omgeving, isoleren geluid en warmte, binden fijnstof, vergroten biodiversiteit en zien er ook nog eens mooi uit! Op deze pagina lees je meer over de voordelen van een groen dak, soorten groene daken, hulp bij het aanleggen en lokale aanbieders. Er is op dit moment subsidie beschikbaar voor het aanleggen van een groen dak.
Subsidie aanvragen
Voordelen van een groen dak:
– Bij een goede uitvoering van een groen dak gaat de dakbedekking 20 jaar of langer mee. De groene laag beschermt tegen beschadiging en UV-straling.
– Zonnepanelen werken efficiënter op een groen dak. Door de lagere temperatuur op groene daken is de werking van zonnecollectoren op zomerse dagen beter.
– Groene daken kunnen tot wel 50% van het regenwater vasthouden. Afhankelijk van het type groen dak wordt er 25 tot 160 liter per m2 opgevangen.
– Op zomerse dagen kan de temperatuur onder een groen dak tot 8 oC koeler zijn. Dit geldt echter alleen voor daken die matig of slecht geïsoleerd zijn. De oppervlaktetemperatuur van groene daken is op een zonnige dag in de zomer zo’n 27 oC (in tegenstelling tot een bitumendak van 70oC!). Voor het stadsklimaat hebben sedumdaken echter weinig verkoelende werking.
Bekijk de Facts & Values Multifunctionele daken voor meer voordelen en effecten van groene daken.
Bewoners in Elderveld leggen groene daken aan © Suzy Zijlmans
Soorten groene daken
Er zijn verschillende typen groene daken: sedumdaken, gras/kruidendaken, beloopbare daktuinen en beplante hellende daken. De meeste particulieren kiezen voor een sedumdak. Deze planten slaan veel water op waardoor ze lange droogteperiodes kunnen doorstaan. Een sedumdak is licht van gewicht en kan bijna altijd op bestaande, platte daken worden gelegd. Ze zijn ook vrij eenvoudig zelf aan te leggen. Sedumdaken moeten jaarlijks gecontroleerd worden op zaailingen van grotere planten zoals bomen; deze moeten verwijderd worden omdat ze de waterdichte folie kunnen aantasten.
Het biodiversiteitsdak of natuurdak onderscheidt zich van andere groene daken door een andere, hogere en zwaardere opbouw en hoogteverschillen in beplanting. De gevarieerde beplanting op een biodiversiteitsdak trekt verschillende insecten en vogels aan. Er zijn biodiversiteitsdaken waarop je bloemen naar keuze kunt zaaien. Bijvoorbeeld deze. Dit type dak heeft een mineraal substraat in plaats van steenwol als groenmedium, wat beter is voor de biodiversiteit. Wil je een daktuin of heb je een dak met een grote hellingshoek? Lees dan hier meer.
Sedumdak © Marleen Michels
Aan de slag
Het aanleggen van een sedumdak kost zo’n € 45,- per vierkante meter. Voor kant-en-klaar systemen kun je onder andere terecht bij Wereld van Groene Daken of groendak.nl. Bij groendak.nl kun je daarnaast een offerte opvragen voor het laten leggen van een groen dak. Ze zijn daarnaast gespecialiseerd in daken met een groter hellingshoek en werken met het gesteente olivijn, dat CO2 uit de lucht vastlegt. Een ander lokaal bedrijf is Rieken in Ewijk. Zij zijn een goede partij als je een groen dak wilt combineren met zonnepanelen. Voor meer inspiratie kijk je op onze Pinterest-pagina. Kijk voor meer algemene informatie over groene daken op rooftoprevolution.nl of groenedaken.net.
Draagkracht berekenen
Voordat je een groen dak aan gaat leggen moet je zeker weten dat je dak het gewicht kan dragen. Om een globaal idee te krijgen of je constructie sterk genoeg is kun je deze tool gebruiken. Geef hierin aan: dak, met ballast, sterkteklasse c16, hart op hart afstand 610 cm. Verschuif daarna de onderste schuif voor de maximale lengte van de balken. Vervolgens krijg je advies over de dikte en hoogte van de balken om een ballast van grind of groen dak te kunnen dragen.
Volgens de berekeningen moeten bijvoorbeeld bij een overspanning van 3 meter de balken bijvoorbeeld minimaal 5,8 cm dik en 17 cm hoog zijn. Als je twijfelt aan de berekeningen of een intensiever groen dak aan gaat leggen (bijvoorbeeld een daktuin), is het raadzaam om een constructeur te laten berekenen of de dakconstructie het gewicht kan dragen. Dit kan bijvoorbeeld bij Buro Built (Hogschool Arnhem Nijmegen) of via Bouwkenners.nl.
Samen met buurtgenoten
In Arnhem worden groene daken steeds vaker collectief aangelegd. In onder andere Elderveld, Kronenburg, Paasberg, Klingelbeek en Plattenburg zijn groene daken-acties geweest. Op onze projectpagina vind je ze allemaal. Wil jij ook samen met buurtgenoten een groene daken-actie organiseren? Meld je project dan aan bij de Arnhem AAN. Zij kiezen dan een AANjager die je bij de actie kan ondersteunen.
Groene daken in Plattenburg © Rik Swieringa