Tegels eruit, planten erin: 4 manieren
Arnhem doet mee met het NK Tegelwippen 2021. Het doel is dat we zo veel mogelijk tegels vervangen door groen. Naast het gezonder, mooier en leefbaarder maken van de stad willen we ook vooral Nijmegen verslaan! Op dit moment staat Arnhem 17e in het klassement. Dit is weliswaar hoger dan Nijmegen, maar we willen natuurlijk de beste zijn! Draag ook je ‘steentje bij’ door bijvoorbeeld je tuin te onttegelen, een geveltuin aan te leggen, een schoolplein te vergroenen of een buurt(moes)tuin aan te leggen.
Meld je gewipte tegels aan via www.nk-tegelwippen.nl
Groenere tuin
Beperk de oppervlakte van verharding in je tuin het liefst tot maximaal 20%. Ook in de voortuin! Zo zorg je ervoor dat water in de grond kan zakken en niet in het riool terecht komt. Daarnaast werkt een groene tuin verkoelend op hete dagen, terwijl bomen en struiken juist beschermen bieden tegen koude wind in de winter. Daarnaast geeft een groene tuin een boost aan de biodiversiteit. Als je tegels wilt vervangen door gras of beplanting is het wel belangrijk dat je de bodem voedzamer maakt voor de planten. Meng bijvoorbeeld biologische bemeste tuinaarde met de grond die onder de tegels ligt. Op deze pagina vind je onze folders met voorbeeldtuinen en tips voor het klimaatvriendelijker maken van je tuin. Ook onze Pinterest-pagina staat boordevol (Arnhemse!) inspiratie.
Planten kiezen
Bij het kiezen van beplanting is het belangrijk om te bedenken wat je wensen zijn, hoe de ligging van je tuin is en met wat voor bodem je werkt. We hebben handige infosheets over makkelijke planten voor een droge, natte, schaduwrijke en zonnige tuin om je op weg te helpen. Lees onze levende tuinen pagina voor meer informatie over een diervriendelijke tuin.
Paden, terrassen en opritten
Voor paden, terrassen en opritten kun je kiezen voor waterpasserende verharding zoals grind of schelpen. Je kunt ook kiezen voor gedeeltelijke verharding zoals stapstenen of in het geval van een oprit twee stroken tegels voor de wielen aanleggen. Er zijn ook oplossingen zoals grasbeton of de rain(a)way tegels. Tussen de verharde delen door kunnen gras en bodembedekkers groeien en het regenwater kan hierdoor wegzakken.
Geveltuin
Door bij een gevel een rij tegels weg te halen en een tuintje aan te leggen, kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond infiltreren. Ook zorgen geveltuinen voor een groener straatbeeld. Het is een makkelijke manier om met weinig ruimte toch te vergroenen. In sommige gevallen liggen geveltuinen in de openbare ruimte. Als je een geveltuin op gemeentegrond aan wilt leggen ga je zo te werk:
1. Maak een melding via Fixi, de stadsdeelmanager neemt contact met je op
2. Als je akkoord hebt van de stadsdeelmanager haal je enkele tegels langs de gevel weg. Er moet minimaal 1.20m aan stoep overblijven
3. Maak een opstaand randje rondom de geveltuin
4. Voeg bemeste tuincompost toe en planten maar!
Let op: in sommige gebieden is er sprake van bodemverontreiniging. Bespreek dit met de stadsdeelmanager of neem contact op via bodem@arnhem.nl.
Groen schoolplein
Groene schoolpleinen zorgen voor veel speelplezier. Het is een gezonde speelomgeving voor kinderen, maar levert ook een positieve bijdrage aan de biodiversiteit en aan klimaatadaptatie. Natuurcentrum Arnhem kan je ondersteunen bij het hele proces van bedenk- en ontwerpfase tot uitvoeringsfase. Bekijk voor voorbeelden de Handleiding groene schoolpleinen van VHG. Er staan ook tips in over het kiezen van de juiste soorten beplanting. Ook het ideeënkoffertje op www.springzaad.nl geeft een aantal goede voorbeelden voor groene (speel)elementen. Stouthout maakt natuurspeelplaatsen van boomstronken en ander natuurlijk materiaal. Laat je ook inspireren door goede voorbeelden uit de omgeving, zoals de Hugo de Grootschool in het Spijkerkwartier. Hier vind je meer informatie over de voordelen en het aanleggen van groene schoolpleinen.
Buurt(moes)tuin aanleggen
In Arnhem zijn op verschillende plekken buurt(moes)tuinen gerealiseerd. Deze gezamenlijke tuinen zorgen voor meer groen in de wijk en hebben een sociale functie. Buurtbewoners ontmoeten elkaar, kinderen worden betrokken en er wordt voedsel geproduceerd. Is er een locatie in jouw wijk die wel en groene oppepper kan gebruiken? En wil je hier met buurtgenoten een buurttuin aanleggen en onderhouden? Dan kun je contact opnemen met de AANjagers. Zij kunnen je initiatief ondersteunen door het geven van advies en ondersteuning. Om met de gemeente de mogelijkheden voor het aanleggen van een buurttuin te bespreken neem je contact op met Team Leefomgeving in jouw buurt.
Voorbeelden van buurt(moes)tuinen in Arnhem zijn: Buurtnatuurtuinen Spijkerkwartier, Kinderkamp Presikhaaf, Buurtmoestuin de Vlindertuin, Buurttuin MFC Klarendal, Stadslandbouw Sint Marten, Stadslandbouw Mooieweg, Hof van West en Buurtmoestuin Vredenburg.
Meld je gewipte tegels aan via www.nk-tegelwippen.nl