Onthard
Kleine groengebieden zoals voortuinen of buurttuinen zijn oases in de stad waar de temperatuur laag blijft, regenwater de grond in kan zakken en er minder kans is op droogte. Als 10% van het tuinoppervlak in een gemeente wordt onttegeld, stroomt er jaarlijks zelfs 85 miljoen liter minder water door het riool! Op deze pagina lees je hoe je verharde gedeeltes in je buurt of tuin kunt vervangen door groen of waterpasserende verharding.
Subsidie aanvragen
Vaak zijn er nog veel onbenutte mogelijkheden voor vergroening zoals bij betegelde (voor)tuinen, speelplaatsen, brede stoepen en verharde parkeerplaatsen. Door op deze plekken de tegels te vervangen door gras, planten en bomen, creëer je een verkoelend effect op de omgeving. Zelfs bij gras kan de oppervlaktetemperatuur op een warme dag 24°C lager zijn dan op stoepstenen, waardoor de gevoelstemperatuur tot zo’n 4,9°C lager komt te liggen. Door groengebieden zoveel mogelijk met elkaar te verbinden wordt het verkoelende effect in de stad steeds groter. Ook groene daken, hagen en groene gevels kunnen onderdeel uitmaken van dit netwerk! Groengebieden hebben ook een positief effect op beleving en dragen bij aan de biodiversiteit.
In Vredenburg hebben buurtbewoners een versteend plein omgetoverd tot buurtmoestuin © Marleen Michels
Aan de slag!
Vervang zo veel mogelijk verharding door groen. Beperk de oppervlakte van verharding het liefst tot maximaal 20%. Zo zorg je ervoor dat water in de grond kan zakken en niet in het riool terecht komt. Als je tegels wilt vervangen door gras of beplanting is het wel belangrijk dat de bodem goed verzorgd wordt. Onder tegels ligt vaak zand, wat geen voedzame bodem is voor planten. Het is daarom belangrijk om de grond te verbeteren met bijvoorbeeld bodemverbeteraars. Als je geen groen wilt dan kun je kiezen voor waterpasserende verharding zoals grind, houtsnippers of schelpen. Dit is gemakkelijk te betreden, maar het water loopt beter weg dan bij volledige verharding.
Een groen en klimaatbestendig pad © Le Far West