Maak een geveltuin
Waarom een geveltuin?
Een geveltuin:
– Zorgt voor een groener straatbeeld: Geveltuinen fleuren de buurt op en maken met weinig ruimte een straat aantrekkelijker.
– Is goed voor de biodiversiteit: Bloeiende planten trekken bijen en andere insecten aan.
– Voorkomt wateroverlast: In een geveltuin kan regenwater beter in de grond weg zakken en blijft het niet op straat staan.
– Kun je makkelijk met buren aanleggen: Door een buurtactie te organiseren kun je samen optrekken bij het bestellen en aanplanten.

Zo ga je te werk:
Voordat je kunt beginnen moet je goedkeuring vragen bij gemeente Arnhem via Fixi. Is de gemeente akkoord? Dan kun je aan de slag:
1. Tegels verwijderen: Haal een rij tegels of klinkers weg langs je gevel. De stoep moet overal minimaal 1.50 meter breed blijven. Controleer of er geen kabels of leidingen liggen en werk voorzichtig.
2. Randen maken: Gebruik de verwijderde tegels om een rand te maken. Zet ze rechtop in de grond langs de stoep. Zorg dat de tegels minimaal voor tweederde zijn ingegraven, zodat ze niet scheef gaan staan.
3. Bodem voorbereiden: Graaf de grond tot ongeveer 20 cm diep uit en verbeter de bodem door deze te mengen met bemeste tuinaarde of compost.
4. Aanplanten: Kies geschikte planten. In een zonnige geveltuin plant je bijvoorbeeld stokrozen, lavendel of salie. In een schaduwrijke geveltuin doen vingerhoedskruid (let op: giftig) en akelei het goed. Gebruik het liefst biologische planten. Op Pinterest geven we suggesties voor plantcombinaties en staan foto’s van Arnhemse geveltuinen ter inspiratie. Dompel de wortelkluiten in water voor het aanplanten.
5. Verzorgen: Geef in het begin extra water (bij voorkeur regenwater). Verwijder overhangende takken om de stoep vrij te houden.
Bonuspunten: Laat ook de gevel begroeien!
Kosten, subsidie & lokale aanbieders
Omdat geveltuinen niet zo groot zijn, liggen de kosten vrij laag. Per strekkende meter heb je ongeveer 3-5 planten en een zak tuinaarde nodig. In totaal kom je daarmee op € 20,- tot € 30,- per meter geveltuin. Je kunt op kosten besparen door ook bollen aan te planten, gezamenlijk in te kopen met buurtgenoten of planten op te kweken uit zaad. Voor buurtacties is vaak geld beschikbaar. Vraag bij de gemeente of je aanspraak kunt maken op het Wijkbudget of bekijk het subsidie-overzicht. Aanbevolen kwekers zijn onder andere De Hessenhof, Dependens, Lageschaar.