Geveltuin
Door bij een gevel een rij tegels weg te halen en een tuintje aan te leggen, kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond infiltreren. Ook zorgen geveltuinen voor een groener straatbeeld. Het is een makkelijke manier om met weinig ruimte toch te vergroenen. Op deze pagina lees je hoe je te werk gaat.
Subsidie aanvragen
Voordelen
Het aanleggen van een geveltuin heeft verschillende voordelen. Planten in de volle grond hoef je bijvoorbeeld minder vaak water te geven dan planten in een pot. Bloeiende planten in de geveltuin helpen daarnaast insecten zoals bijen om eten te vinden. Door klimplanten in je geveltuin te planten, blijft het begroeide deel van de gevel in de zomer lekker koel. Ook krijgen vogels een plek om eten te zoeken en nestjes te bouwen.
Aan de slag!
In de gemeente Arnhem wordt het aanplanten van geveltuinen aangemoedigd. Let er wel op dat de stoep breed genoeg moet blijven. Er moet minimaal 1,5 meter vrije loopruimte zijn voor bijvoorbeeld kinder- of invalidenwagens. Dit gaat over de ruimte tussen de gevel en eventuele obstakels (bomen, paaltjes, parkeermeters). Er mogen ook geen kabels en leidingen liggen op de plek waar je de geveltuin gaat planten. Graaf altijd voorzichtig, want je bent zelf verantwoordelijk voor eventuele schade. Als je een geveltuin aan wilt leggen, maak hier dan eerste een melding van via Fixi. In deze geveltuinfolder lees je hoe gemakkelijk het is om een geveltuin aan te leggen. Er staan suggesties voor beplanting van zonnige en schaduwrijke geveltuinen. Op onze Pinterest-pagina staan daarnaast foto’s van Arnhemse geveltuinen ter inspiratie.
Planten kiezen
Mooie klimplanten voor een zonnige geveltuin zijn bijvoorbeeld de passiebloem en de druif. Voor een geveltuin in de halfschaduw doen kamperfoelie en bosrank het goed. Kilmhortensia’s en alpenbosrank doen het goed in de schaduw. Zorg dat je klimplanten leid via latten of een draad. meet over klimplanten vind je op onze groene gevel pagina. Vaste planten die het goed doen in een zonnige geveltuin zijn onder andere lavendel, rozemarijn, stokrozen, akelei en bergsteentijm. Dit zijn allemaal soorten die ook erg geschikt zijn voor bijen.
Als je in het najaar bloembollen aanplant heb je al vroeg in het jaar een kleurrijke geveltuin. Als je daarnaast vooral voor vaste planten kiest, heb je weinig onderhoud aan de tuin en heb je minder kale plekken. Op onze Pinterest-pagina hebben we verschillende plant- en bloembollencombinaties voor boom- en geveltuinen voor je samengesteld. Je vind hier zowel combinaties van vaste planten als van bloembollen. Een combinatie van zowel klimplanten, vaste planten als eenjarige bloemen (zoals op de foto hierboven hierboven) geeft ook een mooi effect. Wil je nóg meer plantopties? Gebruik dan de Velt plantenzoeker of vraag meer informatie bij het tuincentrum of de kweker.
Afkoppelen
Een geveltuin kan gecombineerd worden met een afgekoppelde regenpijp. De voorwaarde is dat het water bij hevige regenval naar oppervlaktewater of een straatgoot kan stromen. Ook is het mogelijk om regenwater van de regenpijp onder de geveltuin op te slaan. Dit kan bijvoorbeeld door zogenaamde Hydrorock blokken te installeren. Soms kan water niet infiltreren door een hoge grondwaterstand, een slecht doorlatende of vervuilde ondergrond. In dat geval kun je met een pijp en een overstort de plantenbakken aan te sluiten op het reguliere regenwaterafvoersysteem.