05 september 2023
Onderhoudsvrije groene tuin in de Burgemeesterswijk
Coby en Kees kochten in 2014 een appartement met tuin in Park Sonswijck. Deze wijk met ongeveer 200 woningen werd na de sloop van het Diaconessenziekenhuis gebouwd en ligt in de Burgemeesterswijk. Coby en Kees hebben een tuin van zo’n acht bij tien meter gelegen op het zuidoosten. De tuin is vooral Coby’s project. De groene tuin is werkelijk een oase tussen de appartementencomplexen. Omdat er zo veel planten in staan, is het onderhoud minimaal. Ongewenste planten krijgen namelijk nauwelijks een kans. Coby vertelt:
“Ik ben opgegroeid op een boerderij, dus heb altijd groen om me heen gehad. Kees en ik wilden graag in een appartement wonen, maar ik wilde wel erg graag een tuin. En toen kwam dit op ons pad. Het appartement is klein, maar ’s zomers zijn we altijd in de tuin.”
Hoe ben je te werk gegaan met het ontwerpen van de tuin?
“Toen we hier kwamen wonen lagen de paden er al en stonden er twee bomen. Die zijn heel strategisch geplaatst, want ze halen veel zicht van het naastgelegen appartementencomplex weg, maar hebben geen effect op de hoeveelheid zon in de tuin. Ook stond de pergola met de blauwe regen en clematis er al. Die hebben we ook laten staan. Verder waren er vooral coniferen en rododendrons, maar die pasten hier niet. Ze waren te kolossaal. We hebben dan ook veel planten weggegeven aan vrienden met grotere tuinen. En daar staan ze prachtig! We hebben ook wat tegels weggehaald, maar verder hebben we wat er al was als basis genomen. Tussen de tuinen zijn bij de bouw doorzichtige glazen panelen geplaatst. Ik begrijp daar niets van. Het wordt vies en geeft geen privacy. Daarom hebben wij overal groenblijvende hagen geplant.”
“Ik heb geen beleid voor de tuin. Ik plant gewoon wat ik mooi vind. Ik heb veel vaste planten, maar ook eenjarigen die zich weer uitzaaien. Ik ruil ook planten en zaden met vrienden en kennissen. Ik zit bijvoorbeeld in de Groencommissie van Park Sonswijck en daarin zit ook iemand die bij Stadslandbouw Mooieweg meewerkt. Van haar krijg ik regelmatig zaaigoed. Planten die ik te veel heb geef ik aan haar mee. Ook tijdens het fietsen zie ik mooie planten en soms neem ik die mee. Ik zet gewoon alles in de tuin wat ik mooi vind en zie wel hoe het gaat. Al moet ik wel zeggen dat het soms pijn doet als iets het niet goed doet, maar daar moet ik mee dealen. Daarentegen wordt ik ook vaak verrast. Dan kom ik ineens een plant tegen die ik daar niet neer had gezet. Erg leuk vind ik dat. Er groeit nu zelfs spontaan een walnotenboompje. Die zal ooit te groot worden, maar voorlopig mag hij hier lekker groeien. De tuin is dynamisch. Een grote zorg is de droogte en ik verwacht dat dit gevolgen gaat hebben voor het soort planten.”
|
|
Coby in haar groene tuin. |
De bomen en pergola stonden er al. |
Waarvoor gebruik je de tuin allemaal?
“We zitten vooral veel op het terras. Ik zit ’s middags graag in mijn ligstoel in de zon. Als het heel heet is of als er visite is zitten dan zit ik onder de pergola. Daar is de gevoelstemperatuur in de zomer echt meerdere graden lager! Ik heb her en der ook eetbare planten staan. Bijvoorbeeld kruiden, aardbeienplantjes, een bramenstruik en ik experimenteer nu met zoete aardappel in een pot. Een paar jaar geleden heb ik ook een druivelaar boven het terras langs geleid. Deze is nu alleen nog te jong om vruchten te dragen. Er zijn ook veel dieren in de tuin. We hebben een klein waterelement en daar zitten vier salamanders in. Verder hebben we verschillende vogelnestjes gehad waar meerdere vogels zijn uitgebroed en uitgevlogen. Er zijn hier ook veel vlinders en insecten. Ik kan daar erg van genieten. De bovenburen genieten er ook van en verwonderen zich over de afwisseling.”
Heb je veel werk aan de tuin?
“Nee! Maar, ondanks dat ik eigenlijk nooit onkruid weg hoef te halen vind ik het toch lekker om in de tuin bezig te zijn. Omdat grote klussen wel fysiek steeds zwaarder worden komt er eens per jaar een hovenier om de hagen en bomen te snoeien.”
“Ik zit ook in de Groencomissie waar ik me bezighoud met verschillende vergroeningsprojecten hier in Park Sonswijck. Ook binnen de VvE ben ik actief geweest. Zo is een stuk onnodige verharding weggehaald en daar is nu een geveltuin met sedum en kruiden aangelegd. Ook hebben we verschillende plantenbakken aangeplant en er staan planten voor onze voordeur. Het is echter niet altijd makkelijk om deze dingen voor elkaar te krijgen. Alles moet besproken worden met de Vereniging van Eigenaren en er zijn verschillende meningen. Voor het park, wat onder de mandeligheid (vorm van mede-eigendom) valt, was het moeilijk om meer diversiteit aan planten te plaatsen. Ook het maaibeleid en het ingezaaide bloemenveld zijn regelmatig een punt van discussie. Het blijft dus schipperen.”
Bovenaanzicht tuin van Coby en Kees.
De tuin van Coby en Kees is een mooi voorbeeld van een onderhoudsvriendelijke maar groene en kleurrijke tuin die klimaatbestendig en biodivers is. Wil je tips over hoe jij je tuin klimaatbestendiger kunt maken? Bekijk dan de klimaatregelen.