Maak een wadi in de tuin
Een wadi is een soort greppel waar regenwater tijdelijk in opgevangen kan worden om vervolgens langzaam in de grond weg te zakken. Je ziet ze vaak in wat nieuwere woonwijken, maar ook in tuinen kan een wadi een handige maatregel zijn. Bijvoorbeeld als je je regenpijp af wilt koppelen om zo het riool te ontzien tijdens piekbuien. Door het water direct in de tuin te laten infiltreren hoeft het dus niet afgevoerd te worden en zorg je voor een gezonde, groene tuin. Vooral als je de wadi beplant met waterminnende planten. Wist je dat je zelfs onder een trampoline een wadi aan kunt leggen?!
Zo ga je te werk
1. Bodem controleren en plaats bepalen
Het is allereerst natuurlijk belangrijk om te bekijken of een wadi ook in jouw geval een geschikte maatregel is. Op kleigrond zakt water bijvoorbeeld vaak niet snel genoeg weg, waardoor met name delen van Arnhem-Zuid minder geschikt zijn voor het aanleggen van wadi’s. Je kunt gemakkelijk bekijken of de bodem waterdoorlatend genoeg is door de emmertest te doen:
- Maak op verschillende plekken gaten van 30 centimeter diep
- Vul deze gaten met een emmer water
- Als het water binnen een kwartier weg is gezakt is de bodem goed waterdoorlatend. Als het minder dan uur duurt, is de waterdoorlatendheid gemiddeld. Als er na een uur nog steeds wat water in het gat staat kun je beter geen wadi aanleggen
Het grondwaterpeil mag ook niet te hoog staan als je een wadi aan gaat leggen. Als het grondwater tot minder dan 1.5 meter onder het maaiveld komt, kan het water in de wadi mogelijk niet voldoende de bodem inzakken. Als je je regenpijp af gaat koppelen en dit water in de wadi terecht wilt laten komen is het daarnaast belangrijk om te berekenen hoe groot de wadi moet zijn om het water te kunnen bergen. Op deze pagina lees je hoe je deze berekening kunt maken.
2. Aanleggen
Weet je waar de wadi komt, hoe groot hij moet zijn en welke vorm hij krijgt? Dan kun je gaan graven! Vervolgens kun je de regenpijp afkoppelen, een geul of goot aanleggen en/of werken met hoogteverschillen om te zorgen dat het regenwater in de wadi terecht komt. Remi legde twee wadi’s aan en deelt zijn ervaringen. Volgens hem is het aanleggen van een wadi leuk, eenvoudig en goedkoop! Hij was voor de twee wadi’s enkel € 64 en € 130 kwijt aan buizen en toebehoren. Daarnaast zal je ook wat geld kwijt zijn aan beplanting. Wist je trouwens dat er subsidie is voor het nemen van klimaatbestendige maatregelen in onze gemeente?
Wist je dat het woord ‘wadi’ een acroniem is van Water Afvoer Drainage Infiltratie?
3. Beplanten
Als je de wadi hebt gegraven en de wateraanvoer hebt aangelegd kun je de wadi gaan beplanten. Om een wadi te beplanten kun je het beste kiezen voor planten die het in verschillende omstandigheden goed doen zoals moerasplanten (helofyten). Voorbeelden hiervan zijn de grote waterweegbree, riet en de grote en kleine lisdodde. Je kunt ook houtige gewassen (bomen en heesters) in de wadi planten. Bijvoorbeeld wilgen, de gewone vlier of de zwarte els. Andere goede planten voor het aanplanten van wadi’s zijn onder andere knoopkruid, het wilgenroosje, watermunt, gewone kattenstaart, grasmuur en de pinksterbloem.
Andere maatregelen
Soortgelijke maatregelen zijn het aanleggen van een infiltratieveld of een regenwatervijver. Beide maatregelen kunnen veel water bergen, dus ook als je een groot dakoppervlak af wilt koppelen zijn ze heel geschikt. Geschikter dan enkel een regenton bijvoorbeeld. Je kunt dergelijke maatregelen natuurlijk ook combineren: vang bijvoorbeeld regenwater op in een regenton voor gebruik in droge periodes en berg extra regenwater in de tuin.