Waterafvoer
Na het afkoppelen van je regenpijp zijn er verschillende manieren om dat water op de plek te krijgen waar jij het wilt hebben. In sommige gevallen wil je het water zo snel mogelijk laten infiltreren, maar het kan ook zijn dat je het water liever laat stromen richting een dichtstbijzijnde sloot of wadi of andere vorm van waterberging. Op deze pagina lees je meer over (het aanleggen van) greppels en goten, maar ook over waterafvoer in het stedelijk gebied.
Greppels
Een greppel vangt regenwater op en houdt water vast dat via een regenpijp of een verhard deel erin stroomt. Vervolgens kan het water in de bodem infiltreren, of naar een sloot of vijver afgevoerd worden. Greppels kunnen ook goed in groenstroken of bermen geïntegreerd worden. Ze vragen echter wel ruimte en onderhoud. Houd er ook rekening mee dat bij een kleibodem het regenwater langer blijft staan in de greppel. Omdat greppels niet altijd onder water staan, kunnen ze het best beplant worden met planten die zowel tegen droge als natte omstandigheden kunnen. Voorbeelden zijn de Siberische lis, kattenstaart, wederik, hartlelie en vrouwenmantel.
Goten
In je tuin kun je ook vanaf je afgekoppelde regenpijp een goot aanleggen naar een vijver of lagergelegen gebied. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de Regentegel gebruiken. Of gebruik klinkers of beton. Bij verschillende bouwmarkten hebben ze ook gootsystemen van aluminium, kunststof of staal te koop. Deze zijn gemakkelijk te integreren bij een terras. Lees ons infoblad om te lezen hoe je een goot aanlegt. Een eenvoudig voorbeeld van een bovengrondse afvoer is een goot afgedekt met een rooster. Bedekte goten voeren meer water af en zijn minder afhankelijk van verval dan open goten. Nog een voordeel van afgedekte goten is dat ze het gebruik van de weg niet belemmeren. Kijk voor inspiratie en voorbeelden op onze Pinterest-pagina.
Stedelijke waterlopen
Stedelijke waterlopen kunnen regenwater afvoeren en vasthouden. De nieuwe Sint Jansbeek is hier een goed voorbeeld van. Als er voldoende ruimte is, kan een stedelijke waterloop voor regenwaterafvoer een aantrekkelijke toevoeging zijn in de stad. Daarnaast kunnen wegen zo aangelegd worden dat het regenwater naar gebieden loopt waar het minder schade veroorzaakt. Het geleiden van water via de weg kan op twee manieren: door de weg schuin naar een kant te leggen of door een goot in het midden van de weg aan te brengen. Dit laatste heeft de gemeente Arnhem in de Emmastraat (Spijkerkwartier) gedaan.