Samen maken we Arnhem Klimaatbestendig (met subsidie!)
Ronald Bos & Henk Wentink maken onderdeel uit van Team Klimaatadaptatie van gemeente Arnhem. Groen is hun passie en zij zijn dan ook zowel privé als in hun werk gedreven om hun leefomgeving te vergroenen. In 2020 heeft gemeente Arnhem de nieuwe Subsidieregeling Klimaatadaptatie in het leven geroepen om alle Arnhemmers te stimuleren ook hun leefomgeving klimaatbestendig te maken. Ronald en Henk geven advies en beoordelen de aanvragen. In dit artikel vertellen ze over de subsidieregeling.
Wie zijn Henk Wentink & Ronald Bos?
Henk is van huis uit kunsthistoricus en richtte zich op stedenbouw. In zijn eerste functie bij gemeente Arnhem was hij werkzaam binnen het publieke domein. Hier hield hij zich bezig met kunst en vormgeving. Na een groenopleiding die hij aan Van Hall Larenstein in Velp volgde, is hij overgestapt naar het groene domein. Hier ligt zijn hart.
Ronald deelt Henk’s passie voor groen. Hij heeft aan de bosbouwschool gestudeerd en kwam later bij een waterschap te werken. Via het thema water en afkoppelen kwam zijn focus steeds meer op klimaatadaptatie en groen te liggen. Wat hij vooral leuk vindt aan dit onderwerp en zijn werk is de interactie met de stad en de directe leefomgeving.
Wat houdt de subsidieregeling in?
Je kunt aanspraak maken op de Subsidieregeling Klimaatadaptatie als je klimaatadaptieve maatregelen neemt zoals het aanleggen van een groen dak of een geveltuin of wanneer je de regenpijp afkoppelt. De hoogte van de subsidie varieert per gebied. In focusgebieden krijg je tot 65% subsidie. Je krijgt maximaal 50% subsidie bij maatregelen in een bron- of putgebied, hitteplek, een plek waar zich wateroverlast voordoet of een plek die gevoelig is voor droogte. Voor alle overige gebieden kun je maximaal 30% subsidie krijgen. Bekijk de Klimaatadaptatiekaart om te zien in welk gebied jouw straat ligt.
De subsidieregeling is populair
Sinds de subsidieregeling in juli 2020 aan te vragen is, zijn er al meer dan 100 aanvragen binnengekomen. Vooral groene (sedum)daken zijn erg populair.
De cijfers op een rij. Er is al:
– 2.300 m2 aan daken vergroend;
– 865 m2 aan terrein onthard en vergroend;
– 140 m2 aan gevels vergroend;
– 243 m2 aan terrein ingericht voor infiltratie;
– 50 m3 aan regenwateropslag gerealiseerd
Eerst was vooral het vergroenen van schuurdaken populair, maar gelukkig zien we dat ook steeds meer daken van panden waarin gewoond en gewerkt wordt worden vergroend. Dit heeft meer effect, omdat groene daken vooral bijdragen aan een beter binnenklimaat. Groene daken hebben buiten vooral een verkoelend effect als het om grotere oppervlaktes gaat. Groene daken leveren overigens wel een positieve bijdrage aan de biodiversiteit én ze ontzien het riool bij piekbuien, omdat ze zo’n 15 – 100 liter water per m2 kunnen vasthouden.
Ook ontharden en vergroenen is een hele goede maatregel om te nemen. Door tegels weg te halen blijft er minder warmte hangen op hete dagen. Ook werkt meer groen verkoelend in periodes van hitte en kan het regenwater beter wegstromen. Vooral als je tegels vervangt door verschillende planten in verschillende hoogtes zorg je voor een klimaatbestendige tuin die ook nog eens goed voor de biodiversiteit. Een bonus is het planten van bomen. Houd bij het planten van bomen wel rekening met de hoeveelheid ruimte die de boom inneemt als deze volgroeid is.
Andere maatregelen
Soms raden we mensen aan om naast de maatregelen waar ze over bellen ook de regenpijp af te koppelen. We kijken dan naar waar ze wonen. Vooral in Arnhem-Noord kan het veel wateroverlast schelen als bewoners hun regenpijp afkoppelen en bijvoorbeeld een regenton aansluiten of het water de tuin in laten lopen naar een wadi of regenwatervijver. Ook verwijzen we bewoners vaak door naar de maatregelenpagina van Arnhem Klimaatbestendig. Hier staat een handig overzicht van klimaatbestendige maatregelen met foto’s ter inspiratie. Zo krijgen mensen een beeld van wat ze allemaal kunnen doen.
Niet alleen voor particuliere huishoudens
We zien dat er ook aanvragen binnenkomen om straten te vergroenen. In Schuytgraaf willen ze zelfs in de hele wijk aan de slag. Ook zijn er VvE’s, bedrijven en scholen die een aanvraag indienen. Woningcorporaties en particuliere huurders blijven nog wat achter. We begrijpen dat het ingewikkelder is om klimaatbestendige maatregelen te nemen als er meerdere partijen zoals bewoners en verhuurders betrokken zijn. We willen wel benadrukken dat de subsidieregeling ook voor hen bedoeld is. En vooral als je in een wijk woont waar weinig groen is, is het extra nuttig om dit soort maatregelen te nemen.
De gemeente ondersteunt ook op andere manieren
De gemeente doet meer dan het verstrekken van subsidie. De Teams Leefomgeving en beheerders denken bijvoorbeeld mee over mogelijkheden om de wijken te vergroenen en ze ondersteunen buurtinitiatieven. Het is ook vrijwel altijd mogelijk om een geveltuin aan te leggen of een boomspiegel te adopteren op gemeentegrond. In november 2020 is er bijvoorbeeld een actie geweest in Arnhem-Zuid waarbij plantenpakketten voor boom- en geveltuinen zijn uitgedeeld. Zorg wel dat je aan de regelgeving voldoet en dat je een melding maakt via Fixi. Voor geveltuinen geldt bijvoorbeeld dat er nog minimaal 120cm aan stoep moet overblijven, zodat er genoeg ruimte blijft om te lopen en voor rolstoelen en kinderwagens.
Daarnaast kun je ondersteuning krijgen van Arnhem Aan als je een duurzaam buurtinitiatief wilt starten. Een aanjager helpt je dan bij het begeleiden van het proces. Zo zijn er al verschillende buurtinitiatieven door de aanjagers ondersteund zoals verschillende groene daken-acties en acties waarbij schoolpleinen werden vergroend. We willen mensen dan ook aanmoedigen om dit soort projecten in hun buurt op te gaan zetten. Vooral als je bijvoorbeeld beperkt bent in de mogelijkheden rondom je eigen woning kun je met buurtgenoten een buurttuin aanleggen of de straat op een andere manier vergroenen. Zo hebben bewoners van Elden er samen met de gemeente en de buurtconciërge voor gezorgd dat een middenberm tussen parkeerplaatsen is onthard en vergroend. Ook de verharding van de parkeerplaatsen zelf is vervangen door waterdoorlatende verharding. Zo maken we samen de stad mooier en klimaatbestendiger!
Welke maatregelen hebben Ronald & Henk zelf genomen?
Ronald heeft zijn dak wit geverfd. Dit zorgt ervoor dat de dakbedekking en daardoor de ruimtes onder het dak minder opwarmen op hete dagen. Je leest hier meer over witte daken. Verder heeft hij een groene tuin, een geveltuin aan de voorkant van de woning en de regenpijp afgekoppeld. Ook Henk heeft al veel maatregelen genomen. Hij heeft met zijn onderbuurman de voortuin vergroend, hij heeft een groen schuurdak en gaat binnenkort ook het hoofddak vergroenen. De voorzijde van het huis is afgekoppeld en in de achtertuin zijn weinig tegels.
Aan de slag!
Wat ga jij doen om je huis, tuin en buurt klimaatbestendig te maken? Ga je samen met buren het dak vergroenen of een buurttuin aanleggen? Of begin je met het onttegelen en vergroenen van je eigen tuin? Op www.arnhem.nl kun je de subsidie aanvragen. Hier staan ook de voorwaarden beschreven. Als je vragen hebt of ergens over twijfelt kun je contact opnemen met Henk Wentink (026 377 4904 | henk.wentink@arnhem.nl) of Ronald Bos (026 377 4217 | ronald.bos@arnhem.nl). Voor meer informatie over maatregelen die je kunt nemen bezoek je deze pagina.