24 januari 2018
Sint Jansbeek bovengronds
De afgelopen jaren is er volop geïnvesteerd in het herinrichten en ontwikkelen van de zuidelijke binnenstad. Een onderdeel van deze herinrichting was het bovengronds brengen van de historische Sint Jansbeek. De Jansbeek stroomt met een natuurlijk (hoogte) verloop via de (heringerichte) Beekstraat, Broerenstraat, noordelijk langs de Eusebiuskerk en het Kerkplein via de Nieuwstraat naar de Rijn. Op deze manier legt de beek een verbinding tussen de binnenstad en de Rijnkade.
Klimaatbestendig
Naast de historische waarde van de Sint Jansbeek heeft de beek ook voordelen wat betreft het klimaatbestendig maken van de stad. Het bovengronds halen van de beek zorgt er bijvoorbeeld voor dat de omliggende woningen minder water- en hitteoverlast zullen ervaren doordat:
Historie & karakter
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft niet de Rijn maar de Sint Jansbeek aan de basis gestaan van het ontstaan van de stad Arnhem. Deze historische beek stroomt vanaf 2017 weer door de binnenstad. De beek volgt zoveel mogelijk het historische tracé en legt daarmee een ruimtelijke verbinding tussen de binnenstad en de rivier. Karakteristiek aan de beek in het Sonsbeekpark is dat ze zich aanpast aan haar omgeving: geen continuïteit in het beeld maar verrassing per plek, gedaantewisselingen en verschillen in karakter. Het uiterlijk van de beek in het parkdeel is in samenhang met de watertechniek, het meubilair en de ornamenten zorgvuldig vormgegeven.