Het klimaatbestendig maken van woningen in bezit van corporaties is belastingtechnisch interessant. Het belastingvoordeel op een groen dak of groene gevel op woningen in het beheer kan met de MIA\Vamil netto oplopen tot 12%. Lees meer.
In het inspiratie document Woningcorporaties maken Arnhem Klimaatbestendiger staan enkele eenvoudige aanpassingen die bijdragen aan het klimaatbestendiger maken van de stad. En dat is hard nodig, want door klimaatsverandering krijgen we drogere en warmere zomers en hevige piekbuien. Piekbuien kunnen leiden tot schade en extreme warmte leidt tot fysiek ongemak en zelfs risico’s voor de gezondheid. Arnhem is extra gevoelig voor klimaatverandering vanwege de heuvelachtige omgeving. De grote oppervlaktes verharding maken het in stad extra warm en water loopt over de straten de heuvel af; niet zo fijn voor Arnhemmers die onderaan de heuvel wonen. Daarom is het tijd om in actie te komen en de stad weerbaar te maken, oftewel: klimaatbestendig! Woningcorporaties bezitten veel grondgebied en panden. Zij zijn daarom een belangrijke partij als het aankomt op het klimaatbestendig maken van onze omgeving.
Wateroverlast door verstening
Samen werken aan goed wonen
Het boekje Woningcorporaties en klimaatadaptatie, Samen werken aan goed wonen van Anneke van Veen informeert woningcorporaties over het nemen van klimaatadaptieve maatregelen. In dit boekje worden naast het waarom en het hoe ook praktijkvoorbeelden gegeven. Per praktijkvoorbeeld staat vermeld hoe er wordt bijgedragen aan het voorkomen van wateroverlast, tegengaan van droogte, voorkomen van hittestress, betrekken van huurders, vergroten van biodiversiteit en verbeteren van de kwaliteit van de buitenruimte. Naast voordelen voor klimaatadaptatie zorgen de maatregelen dus vaak ook voor een mooiere en groenere omgeving, die sociaal contact bevorderen. Ook financiering en onderhoud komen in het boekje aan bod.
Enkele voorbeelden uit het boek:
- Talis in Nijmegen heeft bij de renovatie van 10 gebouwen wadi’s aan laten leggen en bomen en beplanting met meer biodiversiteitswaarde aan laten planten. Naast verkoeling, wateropslag en meer biodiversiteit zorgt dit voor het voorkomen van schade in de kelders bij hoosbuien. Er is gebruik gemaakt van subsidie die door de gemeente werd verstrekt.
- Stadsgenoot in Amsterdam heeft 8.400 m2 dak vergroend, waarvan 5.500 m2 in één jaar tijd. De groene daken gaan wateroverlast tegen en hebben een isolerende werking. Er is subsidie beschikbaar gesteld vanuit de gemeente. Groene daken zijn ook een goede oplossing om hitte-eilanden in de stad tegen te gaan.
Groen dak op complex van ©Stadgenoot
Werk je bij of huur je een woning bij een woningcorporatie? Verspreid dan dit boekje en zet de eerste stappen naar een groenere en klimaatbestendigere leefomgeving. Meer weten? Neem contact op met auteur Anneke van Veen.
Praktische groene oplossingen voor leefbare sociale woningbouw
Wageningen University & Research heeft een pagina opgesteld voor woningcorporaties die groenblauwe oplossingen zoeken voor hun vastgoed en buitenruimte. ‘Praktische groene oplossingen voor leefbare sociale woningbouw‘ bestaat uit 6 hoofdstukken met uiteenlopende informatie. Zo lees je er onder andere over:
– Wat komt er op sociale woningbouw af?
– Overzicht effecten klimaatverandering op sociale woningbouw
– Top 10 adaptatiemaatregelen voor sociale woningbouw
De hoofdstukken zijn ook los van elkaar te downloaden.
Arnhemse woningcorporaties
De grote Arnhemse woningcorporaties – Vivare, Portaal en Volkshuisvesting – besteden steeds meer aandacht aan klimaatadaptatie. Er komen steeds meer mogelijkheden zoals het aanleggen van groene daken en afkoppelen van de regenpijp. In 2021 heeft Vivare tijdens het NK Tegelwippen ook een straatactie gefinancierd waarbij in het Arnhemse Broek voortuinen werden vergroend en geveltuinen zijn aangelegd. Portaal heeft daarnaast een folder uitgebracht om haar bewoners tips te geven om de woning tijdens periodes van hitte koel te houden.
Meer bronnen
Er is een schat aan informatie over het klimaatbestendig maken van gebouwen en tuinen beschikbaar. Hieronder benoemen we enkele voorbeelden:
- Groene Huisvesters is een collectief van woningcorporaties, het Ministerie van Binnenlandse Zaken, VNG, de Woonbond en Aedes om het verduurzamen van huurwoningen te versnellen. Ze organiseren gratis activiteiten als werksessies en excursies.
- Amsterdam Rainproof biedt veel informatie over onder andere (openbare) binnentuinen en het gezamenlijk vergroenen van voortuinen.
- De Groene Daken Factsheet zet alle voordelen van groene daken op een rij. Deze kunnen financieel, sociaal of groen van aard zijn.