Wip mee om Nijmegen te verslaan!
De laatste maand van het NK Tegelwippen is ingegaan. Nijmegen staat nog stééds voor! We hebben nog maar een paar weken de tijd om een inhaalslag te maken. We organiseren daarom verschillende acties, maar ook jij kunt letterlijk je steentje bijdragen. Dit is wat je kunt doen en hoe wij ondersteunen:
Wip!
Zo simpel is het eigenlijk… Vervang tuintegels door planten, gras, plaatselijke verharding (bijvoorbeeld gras met stapstenen) of beloopbaar groen. Op onze maatregelenpagina vind je allerlei tips en suggesties. Ook voor bedrijven en schoolpleinen. We geven ook planttips voor onder andere droge, natte, schaduwrijke en zonnige tuinen. Voor voortuinen hebben we daarnaast een aantal klimaatbestendige voorbeeldontwerpen gemaakt om je op weg te helpen. Op onze Pinterest-pagina vind je inspirerende voorbeelden van klimaatbestendige tuinen, paden en opritten met weinig verharding. Genoeg inspiratie en informatie om mee aan de slag te gaan dus!
Stapstenen in plaats van 100% verharding © Le Far West
Je kunt tot en met 30 september gratis planten ophalen bij de stadsboerderijen tegen inlevering van tuintegels. In Malburgen komt daarnaast een tegelophaalservice. Dit is een pilot en we hopen deze service in de toekomst in de hele stad aan te kunnen gaan bieden. Woon je niet in Malburgen maar wil je wel van je tegels af? Je kunt ze mogelijk hergebruiken om plantenbakken/stapelmuurtjes van te maken of je kunt ze inleveren bij de afvalbrengstations. Vergeet niet je gewipte tegels met voor- en nafoto aan te melden via nktegelwippen.nl. Als je je project met ons deelt via sociale media met #Arnhemwipt maak je daarnaast kans op een Arnhemse design regenton t.w.v. € 379,-!
Raintap regenton © Studio Floris Schoonderbeek
Wip in de openbare ruimte
Heb je geen (voor)tuin maar wil je tóch ontharden en vergroenen? Dan kun je in veel gevallen een geveltuin aanleggen op gemeentegrond. Er zijn wel een aantal voorwaarden. Zo moet er bijvoorbeeld minimaal 1.20 meter stoep vrij blijven (op hoofdroutes 1.80 meter) en moet je altijd eerst goedkeuring vragen bij de gemeente door een melding te maken via Fixi.
Wij leggen je stap voor stap uit hoe je een geveltuin aanlegt en welke beplanting je kunt kiezen. Bekijk onderstaand filmpje, lees onze folder en/of bekijk de plantcombinaties op onze Pinterest-pagina.
Als er daarnaast plekken in je straat/buurt zijn waar onnodig veel verharding ligt, kun je via Fixi bij de gemeente vragen of ze een plantsoen aan willen leggen. In veel gevallen heb je meer kans dat ze akkoord gaan als je – met buurtgenoten – het nieuwe groen adopteert.
Verspreid de boodschap
Wippen is leuker als je het samen doet! Deel dus dit bericht via sociale media, WhatsApp of mail. Attendeer vrienden en familie op de tegelophaalservice en gratis planten-actie.
