‘Week van Ons Water’: hoe waterbestendig ben jij?
Van 16 t/m 27 oktober is het Week van Ons Water. Er zijn daarom allerlei leerzame activiteiten georganiseerd die antwoord geven op vragen als: hoe beschermen we Nederland tegen water? Wat kan ik zelf doen om wateroverlast tegen te gaan? Wat moet ik doen bij overstroming? Wij geven je tips om wateroverlast in jouw huis, tuin en buurt te verkleinen. Je kunt bijvoorbeeld de volgende maatregelen nemen:
Ontharden
Als je veel last hebt van regenwater dat niet weg kan, dan is ontharden een goede oplossing. Door tegels te verwijderen en te vervangen door groen of waterdoorlatende verharding zorg je dat het regenwater gemakkelijker de grond in kan zakken. Veel (voor)tuinen zijn voor een groot deel betegeld. Dat is lang niet altijd nodig. Voor paden kun je naast waterdoorlatende verharding ook gras of andere bodembedekkers gebruiken. Of gebruik stapstenen; dat scheelt al snel zo’n 50% verharding!
Afkoppelen
Door de regenpijp af te koppelen van het riool wordt deze tijdens piekbuien niet overbelast. Je kunt het regenwater opvangen zodat je het later kunt gebruiken om bijvoorbeeld de planten mee water te geven of de ramen te wassen. Een makkelijke manier om regenwater op te vangen is door het plaatsen van een regenton. Op onze regenton-pagina lees je alles over verschillende soorten tonnen en de installatie ervan.
Regenwatervijver
Het water van je afgekoppelde regenpijp kun je naar een regenwatervijver laten stromen door een goot of greppel. Een regenwatervijver is een effectieve maatregel voor een waterbestendige tuin. Daarnaast trekt water veel dieren aan en is dus goed voor de biodiversiteit in de tuin. Ook op buurtniveau kunnen regenwatervijvers erg nuttig (en mooi!) zijn.
Infiltratieveld of wadi
Ook een infiltratieveld of wadi is een effectieve manier om regenwater op te vangen en langzaam de grond in te laten zakken. Vooral op buurtniveau worden infiltratievelden of wadi’s toegepast. Er is bijvoorbeeld in Presikhaaf, ter hoogte van de Amerstraat, een ecozone met wadi aangelegd. Dit gebied staat nu vol met bloemen en is een fijne plek om te spelen, te wandelen of de hond uit te laten.
Groen dak
Niet alleen in je tuin of buurt kun je waterbestendige maatregelen nemen. Ook een groen dak vangt veel water op. Al dit water hoeft dus niet gezuiverd te worden en het riool wordt tijdens piekbuien ontzien. Afhankelijk van het type groen dak wordt er zo’n 15 – 100 liter water per m2 vastgehouden. Naast wateropvang draagt een groen dak bij aan verkoeling op hete dagen. Ook levert het een bijdrage aan de biodiversiteit én het is natuurlijk erg mooi.
Aan de slag!
Wat ga jij doen om je omgeving waterbestendig te maken? Als je in Arnhem-Zuid woont krijg je subsidie voor het (samen met buurtbewoners) nemen van waterbestendige maatregelen. Kijk voor meer informatie op de website van Waterschap Rivierenland.