Vergroen: 3 gemakkelijke maatregelen
Veel mensen zitten thuis vanwege het Corona-virus. Deze beperking biedt ook mogelijkheden. Het voorjaar is begonnen en dat is een goede tijd om je omgeving te vergroenen. Door meer groen en minder tegels heb je minder kans op wateroverlast én blijft je omgeving koeler in de zomer. Let op: neem geen onnodig risico en voer deze maatregelen alléén uit als je hiervoor alle benodigdheden in huis hebt!
Tegel eruit, plant erin
Een hele snelle en gemakkelijke manier om je tuin klimaatbestendiger te maken is het vervangen van tegels door groen. Bedenk hoeveel bestrating je écht nodig hebt. Misschien is er ergens nog een strook tegels in je tuin die plaats kunnen maken voor beplanting. Als je geen plantgoed of zaden in huis hebt, kun je kijken of je planten hebt die je kunt stekken (bijvoorbeeld lavendel of rozemarijn). Op zaterdag 28 maart kun je bij Intratuin Arnhem tegen inlevering van een tuintegel een gratis plantje ophalen. Deze actie gaat vooralsnog door. Houd de website in de gaten voor de laatste updates. Let op: Intratuin heeft een speciaal beleid vanwege Corona. Houdt minimaal 2 meter afstand en betaal met pin. Neem geen onnodig risico; blijf thuis als je klachten hebt!
Geveltuin
Een variatie op tegel eruit, plant erin is het aanleggen van een geveltuin. Geveltuinen nemen weinig ruimte in, maar zorgen toch voor meer groen in de straat en in de tuin. Door te kiezen voor klimplanten zorg je voor veel groen op een relatief klein stuk grond. In steeds meer wijken zie je geveltuinen. Bijvoorbeeld in het Spijkerkwartier en in de binnenstad zijn tal van mooie voorbeelden. In de gemeente Arnhem wordt het aanplanten van geveltuinen aan de straatkant dan ook aangemoedigd. Let er wel op dat de stoep breed genoeg blijft. Er moet minimaal 1.20 meter vrije loopruimte overblijven. Er mogen ook geen kabels en leidingen liggen. Informatie over de exacte ligging kun je opvragen bij Klic (0800 – 00800). Voor vragen over het aanleggen van een geveltuin in jouw wijk kun je terecht bij de stadsdeelmanager: 0900 – 1809 of een mail sturen via het meldingenformulier.
Boomspiegeladoptie
Een boomspiegel is het stukje grond rondom de stam van een boom. Vaak staan in straten de boomspiegels vol met onkruid. Door een boomspiegel te adopteren zorg je daarom voor een mooier straatbeeld en meer biodiversiteit. Met name in de Burgemeesterswijk, Sint Marten/Sonsbeek en in het Spijkerkwartier zijn al veel boomspiegels door bewoners geadopteerd. Omdat bomen schaduw geven en een groot wortelstelsel hebben, zijn niet alle planten even geschikt voor het beplanten van een boomspiegel. Het beste resultaat krijg je daarom bij jonge bomen. Ook bij oudere bomen zijn er gelukkig mogelijkheden. Eenjarigen, bodembedekkers en bollen zijn hiervoor bijvoorbeeld geschikt, omdat ze niet diep wortelen. Lees meer over boomspiegeladoptie op de maatregelenpagina.
Andere maatregelen
Heb je nog zaden in huis? Zaai dan een bloemenborder of moestuintje in. Dit is leuk voor het hele gezin. Kijk op onze maatregelenpagina wat je nog meer kunt doen, maar neem geen onnodig risico. Blijf zo veel mogelijk thuis!