Stappenplan voor een klimaatbestendige tuin
Een klimaatbestendige tuin kan mooi en rustgevend zijn. Daarnaast ondersteun je de biodiversiteit en kun je zelfs eetbare soorten aan je tuin toevoegen! Zo ga je te werk met het klimaatbestendiger maken van je tuin:
1. Wensen bepalen
Voordat je een plan gaat maken is het goed om te bedenken wat je wensen voor je tuin zijn. Aan welke eisen moet je tuin voldoen? Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:
– Hoe wil ik mijn tuin gebruiken? Wil ik een plek om te lezen/zonnebaden/eten? Is een speelplek voor kinderen gewenst?
– Wil ik bepaalde dieren aantrekken zoals vogels, vlinders, bijen of egels?
– Welke kleuren wil ik in mijn tuin? Wil ik veel bloemen? Een lange bloeitijd? Bladhoudend groen? Verticaal groen?
– Wil ik kunnen eten uit mijn tuin?
2. Observeren
Nu je je wensenlijst hebt opgesteld is het belangrijk om je tuin te observeren. Hoe is de ligging van je tuin? Welke plekken zijn rijk aan zonlicht? Wat is de grondsoort? Welke planten doen het goed in de tuin/de tuinen van de buren? En welke minder? Dit zijn allemaal belangrijke zaken die mede bepalen hoe je je wensen optimaal in je klimaatbestendige tuin kunt gaan integreren.
3. Plan maken & uitvoeren
Nu je je wensenlijst hebt opgesteld en weet waarmee je werkt, kun je een plan gaan maken. Voor een klimaatbestendige tuin houd je rekening met de volgende zaken:
Onthard
Bedenk hoe je zitplekken en paden met zo min mogelijk verharding kunt realiseren. Door te onttegelen geef je ruimte aan groen. Tegels houden tevens warmte vast en zorgen ervoor dat regenwater moeilijker wegstroomt. Een klimaatbestendige tuin heeft dus weinig verharding. Voor paden en terrassen kun je waterdoorlatende verharding zoals grind overwegen.
Vergroen
De winter is een goede tijd om vaste planten en bomen aan te planten. Bedenk welke bestaande elementen je wilt behouden en op welke plekken je meer groen kunt integreren. Denk ook aan verticaal groen (zoals hagen, groene gevels en geveltuinen). Je kunt inspiratie opdoen bij buurttuinen zoals permacultuurtuin de Korenmaat, de Vlindertuin, het Arnhems Labyrint of de buurtnatuurtuinen in het Spijkerkwartier. Kijk op onze projectkaart voor meer inspirerende Arnhemse projecten.
Plantkeuze
Gebruik je wensenlijst om je plantkeuzes op te baseren. Wil je een lange bloeitijd, verticale beplanting, eetbare planten of veel bijenplanten? Als je wil bijdragen aan meer biodiversiteit, dan kun je overwegen om gras te vervangen door andere (betreedbare) bodembedekkers zoals loopkamille, vetmuur, goudaardbei of door het stekelnootje. Om onkruid tegen te gaan kun je tevens bodembedekkers zoals ooievaarsbek gebruiken. Veel soorten ‘onkruid’, zoals paardenbloemen, wilde postelein, zevenblad en brandnetel, zijn (deels) eetbaar. Wees dus kritisch op wat je weghaalt.
Wateropvang
Een ander belangrijk onderdeel van een klimaatbestendige tuin is het omgaan met regenwater. Om bij hoosbuien het riool te ontzien en water op te vangen voor gebruik in drogere periodes kun je verschillende maatregelen nemen. Koppel bijvoorbeeld de regenpijp af. Dit kun je combineren met een regenwatervijver of ander waterelement. (Stromend) water in je tuin zorgt naast regenwateropvang ook voor verkoeling in de zomer. Het trekt daarnaast veel dieren als vogels, kikkers en libellen aan. Voor optimale wateropname van je tuin geldt: hoe hoger de beplanting, hoe beter. Grote planten hebben meer en diepere wortels en de doorworteling van de beplanting zorgt ervoor dat de opnamecapaciteit van de bodem bij regen na droogte wordt vergroot. Ook een regenton is een goede optie om regenwater op te slaan. Wil je een regenton aanschaffen en laten installeren? Neem dan contact op met 026-regenton.
Meer inspiratie
Maak ook je voortuin klimaatbestendig(er)! We hebben 6 verschillende ontwerpen gemaakt voor klimaatbestendige voortuinen. Op onze Pinterest-pagina vind je nóg meer inspiratie voor klimaatbestendige tuinen.