22 maart 2021
Hitte Wijksafari
In april 2021 was er een digitale bijeenkomst over hitte in het Arnhemse Broek. Meteoroloog en klimaatdeskundige Margot Ribberink heeft de bijeenkomst begeleid. In de zomer was er vervolgens een wijksafari langs de hotspots in de wijk die in deze bijeenkomst aan bod zijn gekomen. Op deze hete plekken gingen bewoners, organisaties en de gemeente het gesprek aan om tot oplossingen te komen.
Op ontdekkingstocht
Met buurtbewoners en vertegenwoordigers van zorg- en welzijnsorganisaties, woningcorporaties, groeninitiatieven en de gemeente gingen we daarom op ontdekkingstocht naar de ‘hotspots’ in de wijk. Waar was het afgelopen zomer te heet? In welke woningen was het te warm? Tijdens de safari kwamen allerlei oplossingen – groot en klein – aan bod om de volgende hittegolf beter door te komen.
De groene ideeën die tijdens de Wijksafari Hitte zijn opgehaald zijn opgenomen in de wijkgroenagenda die door de gemeente voor meerdere Arnhemse wijken is opgesteld. Het doel van de wijkagenda is het groener en klimaatbestendiger maken van de wijken waar dit het hardste nodig is. Inmiddels worden de eerste plannen uitgevoerd om het Arnhemse Broek verder te vergroenen en hiermee meer verkoeling te brengen.
Luister de Podcast!
In de Klimaatbeleid – Dwars door Nederland Podcast gaan Winny van Bakel (’t Broek Omhoog) en Madeleen Helmer (Klimaatverbond Nederland) in gesprek over klimaatadaptatie in het Arnhemse Broek en de Wijksafari.
Waarom een wijksafari hitte?
Hitte is een onderschat maar erg groot klimaatrisico. In 2020 hadden we een lange hittegolf en werden er voor het eerst temperaturen boven de 40 graden in Nederland gemeten. Tijdens deze hittegolf zijn ongeveer 400 Nederlanders vroegtijdig gestorven. Ook slapen we slechter tijdens hittegolven en kunnen we ons slechter concentreren tijdens periodes van hitte. Overheden werken tot nu toe echter nog weinig samen om tot een hitte-aanpak te komen. Op wijkniveau worden gezondheid, woning en de buitenruimte echter allemaal geraakt door een hittegolf. Bovendien zijn buren en professionals dicht in de buurt. Een wijksafari is daarom een goede manier om het over hitte te hebben, dicht in de buurt en concreet: hoe, waar en met wie kan het probleem worden aangepakt?
Partners
De wijksafari werd georganiseerd door ’t Broek Omhoog, Klimaatverbond Nederland, Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners, Buurkracht, Gemeente Arnhem, Arnhem Klimaatbestendig.