16 februari 2021
Transformatorplein vergroend
Aan het Transformatorplein in het Nieuwe Kadekwartier staan 7 woningen (particulier en huur) en de historische gebouwen van de voormalig gasfabriek waar nu ateliers en bedrijfjes in zijn gevestigd. Het plein is volledig bestraat er is alleen een plantsoen met zes bomen. Door hitte en droogte is de begroeiing grotendeels verdwenen. Bij een buurtpicknick kwamen bewoners hierover met elkaar in gesprek. Zo ontstonden de eerste plannen om het plein te gaan vergroenen.
De eerste stappen
De eerste actie was het planten van bollen in het plantsoen. Maar daar heb je alleen plezier van in het voorjaar. De vraag kwam op of er ook vaste planten in het plantsoen konden neerzetten. Dat vraagt meer organisatie. Met dit concrete idee is contact gelegd met de gemeente en Germa Huijbers, aanjager van het Aanjaagfonds. Met Germa is van de stapel met ideeën een plan van aanpak gemaakt om het plein verder te vergroenen en klimaatbestendig te maken.
Stap één was het aanleggen van een 1 meter strook met voortuinen. Ook zijn er geveltuintjes gerealiseerd. Germa heeft het proces begeleid en haar netwerk ingezet om zo dingen voor elkaar te krijgen. Voor de aanleg tuinen hebben de bewoners met de gemeente en Volkshuisvesting samengewerkt. Zij ondersteunden door de opsluitbanden voor de tuinen aan te leggen. Ook hebben ze zwart zand aangeleverd en het gele zand en de weggehaalde tegels afgevoerd. Tijdens Burendag hebben de bewoners de voortuinen en geveltuintjes aangelegd. Dit kon allemaal coronaproof omdat iedereen bij zijn eigen huis aan de slag was. De planten hebben de bewoners zelf gekocht met enige financiële steun vanuit het Oranje Fonds (organisator Burendag). Bewoonster Sanne is heel trots op de voortuinen. Ze kan niet wachten tot de planten groter gaan worden.
Vervolg
Om beter te snappen wat de kansen voor een hittebestendig, klimaatbestendig en biodivers plein zijn hebben de bewoners studenten van Wageningen University & Research om advies gevraagd. Zij hebben gekeken naar de hitte, de wind, de biodiversiteit, waterhuishouding, de bodem, leefbaarheid en de akoestiek van het plein.
De studenten hebben 3 scenario’s opgesteld voor het verder vergroenen van het plein en het afkoppelen van het hemelwater. Door het onderzoek van de studenten zijn de bewoners er achter gekomen dat niet alle planten geschikt zijn om met de zes walnotenbomen te combineren. De bewoners willen vooral geschikte soorten aanplanten die de biodiversiteit ondersteunen en die zorgen voor verkoeling. De thermometer achter het huis van bewoonster Sanne geeft soms in de zon wel temperaturen van 50 graden aan! Een mooie groene en koele plek voor het huis is dus geen overbodige luxe.
Ook willen de bewoners met wateropvang aan de slag. De studenten van de WUR hebben hier ook ideeën voor aangedragen. Zo worden bijvoorbeeld ook groene daken overwogen. Groene daken kunnen 15-100 liter water per m2 vasthouden en werken dus als een goede buffer.
De bewoners bekijken nu welke elementen ze uit de verschillende scenario’s gaan overnemen. De eerstvolgende stap is het biodiverser maken van plantsoen, dit staat al op de planning.
Tips van Sanne
Bewoonster Sanne heeft het hele proces van voor af aan meegemaakt. Ze vond de samenwerking goed verlopen. Als tip voor andere buurtinitiatieven wil ze meegeven dat het handig is om een concreet idee of plan te hebben voordat je contact met de gemeente opneemt. Als je met je buurtinitiatief helpt om de Arnhem groener of duurzamer te maken, doe dan vooral een aanvraag bij het Aanjaagfonds. Het samenwerken met een aanjager kan heel handig zijn.