13 maart 2018Stadslandbouw Sint Marten
Vroeger hebben er boerderijen gestaan in Sint Marten. Ook op de plaats van de Nieuwe Hommel heeft vroeger een boerderij gestaan. In 2013 kwam hier een bescheiden vorm van stadslandbouw terug. In Rotterdam en Amsterdam heeft stadslandbouw al grote en professionele vormen aangenomen. Ook in Arnhem zijn er volop mogelijkheden, zelfs in Sint Marten, één van de meest versteende wijken van de stad
Eind 2012 ontstonden er ideeën voor stadslandbouw in het Sint Marten-Sonsbeekkwartier. In december was er een informatieavond in De Hommel en is een werkgroep opgericht onder de vlag van Stichting Kom op voor een duurzame wijk, inmiddels Stichting De Groene Vos. In januari 2013 zijn plekken in de wijk geïnventariseerd en is er overleg gevoerd met de gemeente, Portaal, Rijnstad en Kweekland. In februari 2013 zijn de plaatsen voor stadslandbouw vastgesteld en is er een actieplan gemaakt. Begin maart werd er gewerkt aan versteviging van het draagvlak bij omwonenden.
Er waren vier plekken geselecteerd voor stadslandbouw: twee aan het Binnenterrein (Nijhoffstraat – Schrassertstraat) en twee bij De Hommel. Twee plekken zijn beschermd en twee plekken zijn onbeschermd (liggen volop in de openbare ruimte). Wat opviel was dat je bij de keuze van de vorm van stadslandbouw behoorlijk beperkt bent. Teelt in de volle grond is vaak niet mogelijk vanwege ernstige vervuiling van de bodem of omdat niet vast staat dat de bodem geschikt is voor teelt van eetbare gewassen. Mede daarom is er voor deze plekken gekozen voor teelt in bakken. Het Schrassertstraatpleintje werd in maart voorzien van vijf grote duurzame moestuinbakken. Aan de binnenkant van het nieuwe gietijzeren hekwerk zijn acht soorten bessenstruiken geplaatst. De twee prachtige steigerhouten zitbanken zijn ontworpen en gemaakt door buurtbewoner Walewijn Grondman samen met omwonenden, onder wie kinderen. Tevens is een regenzuil geplaatst voor opvang van hemelwater van een flat, om de gewassen van water te voorzien. Dankzij bekostiging door Portaal en medewerking van de gemeente kon dit gerealiseerd worden. Op zaterdag 24 mei vond onder een behoorlijke belangstelling het opleveringsfeestje plaats. De reacties van de omwonenden zijn overwegend positief.
Op de hoek Nijhoffstraat-De Wiltstraat werden bakken getimmerd van pallethout. Het hout werd verduurzaamd met natuurlijke lijnzaadolie. Ook werden anti-worteldoek en landbouwplastic aangebracht. En vervolgens werden de bakken geplaatst, gevuld met teelaarde en voorzien van plantgoed. Omdat er nog pallethout over was en het enthousiasme groot was, zijn er in juni in een tweede ronde nog 3 bakken bij getimmerd. Het aantal is daarmee gekomen op 7. Het Hommelveldje heeft in maart 2014 in drie weken tijd een ware metamorfose ondergaan: van een grauwe asfaltvlakte in een groene oase met tien grote bedden voor stadslandbouw, zes hoogstamfruitbomen en een aantal bessenstruiken. Ook is een waterpomp geslagen waarmee grondwater kan worden opgepompt voor de stadslandbouw, maar ook voor kinderen om mee te spelen. Later zijn er speelelementen van hout uit het Sonsbeekpark voor jonge kinderen geplaatst. Rondom het veld is een groene haag met diverse soorten klimplanten aangebracht. De gemeente Arnhem, eigenaar van het Hommelveldje, heeft het herinrichtingsproject bekostigd.
Stadslandbouw heeft meerdere positieve effecten. Gezamenlijk beheer en onderhoud van een tuin dragen bij aan versterking van de onderlinge contacten. Stadslandbouw biedt een basis voor jong en oud, autochtoon en allochtoon om met elkaar samen te werken aan een concreet project waarvan iedereen kan genieten. Stadslandbouw speelt in op de trend om de voedselproductie weer in eigen hand te nemen in plaats van over te laten aan grote onzichtbare bedrijven die gebruik maken van bestrijdingsmiddelen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Eerlijk voedsel dat in je eigen omgeving biologische verbouwd wordt, geeft meer voldoening en is vaak lekkerder en gezonder. Bovendien is dan minder energieverslindend transport nodig. Stadslandbouw draagt bij aan verantwoordelijkheid nemen voor de zorg voor de openbare ruimte. Ook kinderen, die in een tuin werken over het algemeen leuk vinden, wordt zo langs een natuurlijke weg verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving bijgebracht. Stadslandbouw stimuleert een leerproces: volwassenen en kinderen zien door te werken in een moestuin waar het voedsel vandaan komt en wat erbij komt kijken om gewassen te laten groeien. Dit soort kennis is niet vanzelfsprekend beschikbaar in een stedelijke omgeving. Stadslandbouw draagt bij aan de biodiversiteit in de stad. Er worden verschillende planten en bloemen geplant, die weer verschillende beestjes aantrekken. Hierdoor wordt het groen in de stad gevarieerder wat weer ten goede komt aan het welzijn van de stadsbewoner.
Wil je ook meedoen? Meld je dan aan bij de kerngroep Stadslandbouw Sint Marten van Stichting De Groene Vos; info@degroenevos.nl of bij De Groene Vos, Hommelseweg 41, tel. 7370041.