26 april 2018
Spijkerlab
Op 22-23-24 juni 2018 is een festival georganiseerd om meer aandacht te krijgen voor herinrichting van de Rietgrachtstraat. Bewoners konden tijdens dit festival hun ideeën delen met de initiatiefnemers. Hiervoor is een tijdelijke grasmat van 300 m2 neergelegd die dankbaar in gebruik is genomen door de buurtkinderen. Meer info en de foto’s zijn te vinden op de website.
Stadslab
Een stadslab is een proeftuin voor vernieuwing op lokaal gebied. Bewoners en bedrijven experimenteren samen met andere invullingen van de publieke en private ruimte. Het is een vrije leeromgeving waarin volop geëxperimenteerd kan worden met innovatieve oplossingen voor actuele thema’s zoals klimaatverandering en stadsecologie. Dingen die iedereen raken. De gevonden oplossingen worden breed gedragen omdat ze door bewoners en bedrijven zelf ontwikkeld worden. Hierdoor ziet iedereen de noodzaak ervan in. Ontwerp vervult hierbij een belangrijke rol. Spijkerlab is een laboratorium op straat. In een festivalweekend wordt door bewoners, bedrijven, betrokkenen en beleidsmakers geëxperimenteerd met ideeën over de openbare ruimte. Allerhande ideeën voor een andere inrichting van de openbare en private ruimte kunnen tijdens het Spijkerlab festivalweekend gestalte krijgen. Het experiment staat voorop.
Spijkerlab is er niet zomaar ontstaan. In de voorgaande jaren is er een Visiedocument Openbare Ruimte door en voor wijkbewoners opgesteld. Dit visiedocument is bedoeld om de discussie op gang te brengen en als inspiratie om te komen tot een nog mooiere wijk. Het Visiedocument is op www.mijnspijkerkwartier.nl te vinden.
Wat voorafging in 2017
De werkgroep Openbare Ruimte van het Spijkerkwartier heeft de doelstelling geformuleerd om op twee locaties in het Spijkerkwartier aan de slag te gaan met bestaande ambities. Dit is een manier om zichtbaar te maken hoe een buurt kan veranderen als er aandacht besteed wordt aan specifieke details zoals straatverlichting en -meubilair, parkeervakken, boomspiegels of geveltuintjes. Bovendien beperkt het zichtbare deel van de openbare ruimte zich niet alleen tot gemeentegrond. Ook de privéruimte van woningen en bedrijven is bepalend voor een fraai aangezicht. Dat betekent dat we voor verbeteringen niet alleen naar de gemeente kunnen kijken maar ook zelf aan de slag moeten.
Van het stimuleringsfonds voor architectuur is er geld vrijgekomen uit het landelijk stimuleringsprogramma “Stadslab”. Daarmee kan in samenwerking met een landschapsarchitectenbureau (Le Far West) een plan ontwikkeld worden voor de inrichting van de straat, dit in samenwerking met de bewoners. In 2017 zijn er twee pilot locaties aangewezen; op de kruising Rietgrachtstraat-Dijkstraat-Singelstraat en in de Driekoningenstraat.
