08 augustus 2019
Slijpbeekpark
De toekomstvisie voor SlijpbeekPark is een bewonersinitiatief om het stroomgebied van de Slijpbeek kwalitatief te verbeteren. Deze visie op het gebied is in 2018 met overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven en bewoners ontwikkeld.
Samenwerking partners en kader
Het projectgebied is een grensgebied. Het is de grens tussen de gemeente Arnhem en Renkum, en tussen het waterschap Rijn en IJssel en waterschap Vallei en Veluwe. De samenwerking tussen de partners gemeente Arnhem, gemeente Renkum, provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, waterschap Rijn en IJssel, waterschap Vallei en Veluwe en Geldersch Landschap & Kasteelen is uniek omdat dit niet eerder plaatsvond. Hierin ligt dan ook gelijk de meerwaarde, sámen is het mogelijk om de kwaliteit van het gebied als geheel te verbeteren, waarbij één van de partners alleen dit niet kan. De partners, betrokken bewoners en belanghebbenden hebben tijdens het opstellen van de visie letterlijk en figuurlijk ‘over de grens’ van hun beheergebied gekeken.
De samen met het gebied ontwikkelde visie biedt voeding voor het beleid van de verschillende partners. Voor de Omgevingswet van de gemeenten, voor de KRW plannen van Rijkswaterstaat en invulling van de Natura 2000 plannen van de provincie. Daarnaast biedt de visie richting aan lopende en nieuwe ontwikkelingen die plaatsvinden in het gebied, uitgevoerd door de genoemde partners en derden.
Visie: Eén park met een nieuwe impuls
Het gebied is een groene verbinder van Veluwe en Rijn en een landschappelijke begrenzing van de verstedelijkte gebieden van Oosterbeek en Arnhem. Het is een unieke locatie omdat de stuwwal, de droogdalen, de uiterwaarden en de rivier zeer dicht bij elkaar liggen. Het gebied kenmerkt zich daarnaast door de heel eigen identiteit van de stadsrandzone; wat in de stad niet kon, kreeg hier een plek. Dit is nog altijd zichtbaar en voelbaar door de afwijkende bebouwingskorrel, de functies in het gebied, de mentaliteit en het experimentele karakter van de bewoners. De Slijpbeek is de ketting die de verschillende elementen en gebieden aan elkaar rijgt, waarbij zichtbaar is dat het bestaan van mens en beek in dit gebied steeds van elkaar afhankelijk is geweest. Dit zijn kernkwaliteiten die niet verloren mogen gaan.
Aan de hand van de volgende zes uitgangspunten zijn de kernkwaliteiten van het gebied versterkt:
• SlijpbeekPark: één park voor mens en natuur;
• Slijpbeek als verbinder en versterker landschap;
• Landschappelijk wonen en werken met innovatief, toekomstbestendig karakter;
• Een toegankelijk landschapspark voor iedereen;
• Lokale voedselproductie voor de stad;
• Voor en door mensen.
Lees hier het rapport.
