25 april 2019
Kinderklimaattop
Om het jaar organiseert Natuurcentrum Arnhem, in samenwerking met de gemeente, een kinderklimaattop. Met de kinderklimaattop dagen we kinderen uit om oplossingen te bedenken op het gebied van duurzaamheid in de meest brede zin van het woord. Een vast onderdeel van de Kinderklimaattop is het voeren van een debat met de beslissers van de stad. Tijdens dit debat kunnen de scholieren kritische vragen stellen aan wethouders, uitvoerders en vertegenwoordigers van de waterschappen. In 2019 is het onderwerp Afval. In 2017 was het thema Water. Vitens en twee waterschappen waren hierbij betrokken. Ter voorbereiding kregen de drie deelnemende scholen een introductieles van Natuurcentrum Arnhem.
Kinderklimaattop 2017
Leerlingen van Het Panorama, de Arnhemse Montessorischool en De Binnenstad hebben zich drie weken bezig gehouden met het bedenken van oplossingen voor het verminderen van drinkwatergebruik en oplossingen die helpen om regenwater vast te houden en overstroming bij piekbuien te voorkomen. Er waren veel prachtig uitgewerkte ideeën: een auto die op waterkracht rijdt of een douche waar je met een soort pinpas maar voor een beperkte tijd warm water krijgt.
De kritische jury, bestaande uit wethouder Ine van Burgsteden en vertegenwoordigers van de waterschappen, beoordeelden de ideeën van de leerlingen op de criteria klimaat en duurzaamheid, bijdrage aan de oplossing van het klimaatvraagstuk, originaliteit en presentatie. Het was een lastige klus om uit alle goede ideeën een winnaar te kiezen. Uiteindelijk gingen de leerlingen van de Arnhemse Montessorischool er met de winst vandoor. Zij bedachten een snelwegwateropvang waar ook energie mee kan worden opgewekt. Daarnaast bedachten zij een waterverbruiksmeter voor verschillende plekken in huis die gekoppeld is aan een app. De app waarschuwt als je aan het maximum bent. De winnaars én hun klas mogen een dagje naar het Nederlands Watermuseum.
“Wat ik bijzonder vind is dat ik hier allemaal kinderen zie en hoor, die zich heel erg bewust zijn van de toekomst en wat dit betekent voor het watergebruik. Dat geeft mij vertrouwen in de toekomst.” Ine van Burgstede, Wethouder Arnhem
Naast het meest innovatieve idee, was er ook een prijs voor het meest uitvoerbare idee. Deze eer was voor Het Panorama met het idee van de gescheiden gootsteen. Hier wordt schoon afvalwater (bv. bij het wachten op warm water) in de ene gootsteen afgevoerd naar een opslagtank en hergebruikt. Het “vuile” afvalwater verdwijnt in het andere deel van de gootsteen gewoon in het riool. Dit idee zal echt uitgevoerd gaan worden.
De winnaars mochten hun ideeën presenteren tijdens de Landelijke Kinderklimaattop. Een deel van de gemaakte maquettes zijn tentoongesteld worden in het Nederlands Watermuseum.
Bekijk hier het verslag van Omroep Gelderland.