25 oktober 2018
Park Lingezegen
Tekst: Parklingezegen.nl
In Park Lingezegen zijn verschillende voedselbossen in ontwikkeling. Een voedselbos bestaat uit meerdere lagen planten: van bomen en struiken tot kruiden, klimmers en paddenstoelen. In een voedselbos worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, wordt niet gezaaid en geen grond bewerkt. In plaats daarvan wordt meegewerkt met de natuur. Een voedselbos is een plek waar veel planten en dieren zich thuis voelen. Park Lingezegen juicht initiatieven toe waarbij andere vormen van landbouw en natuur hand in hand gaan.
De voedselbossen
Landgoed Doornik
In het zuiden van Park Lingezegen heeft Louis Dolmans op Landgoed Doornik percelen ingericht als voedselbos. Kijk voor meer informatie op www.doorniknatuurakkers.nl.
CiderGaard
De andere voedselbossen liggen in het noorden, tussen Schuytgraaf 9Arnhem) en Elst. Op de CiderGaard groeien de fruitbomen van Jan Westerlaken (UWE Betuwe Cider). Samen met vrijwilligers zal hij de appels plukken om in cider te verwerken. Zover is het nog niet, de boompjes zijn namelijk nog jong. Kijk op www.uwecider.nl.
EcoVredeGaard
Stichting EcoVrede uit Arnhem richt zich met de EcoVredeGaard op educatie, en wil een deel van de oogst van het voedselbos ten goede laten komen aan voedselpakketten. Kleinschalige, lokale voedselproductie met en voor elkaar. Stichting EcoVrede biedt o.a. ook stages en dagbesteding aan. Kijk op de website van de EcoVredeGaard.
De Parkse Gaard
Stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk wil met De Parkse Gaard zo veel mogelijk mensen betrekken bij natuurlijke voedselproductie. Ook educatie is van belang. Je vindt hier een grote variatie aan bessenstruiken, fruitbomen en notenbomen, maar ook een poel en paden. Kijk op www.deparksegaard.nl.
Het Appelland
Het Appelland richt zich op het betrekken van jongeren bij hoogstamfruit. Kijk op www.hetappelland.nl.
Santackergaard
De eerste heggen van de Santackergaard gingen tijdens de Boomfeestdag 2017 de grond in. Drie rijen pruimenbomen (Eldense Blauwe), een bijenstal, een wilde bijenhotel, schuilplaatsen voor uilen en vleermuizen en een toegankelijke bloementuin vindt je nu samen in een prachtig ontwerp met wilde en gekweekte bloemenplanten.
Het Waterrijk
Het Waterrijk is een uitgestrekt gebied vol mogelijkheden voor fietsers, wandelaars, watersporters, vissers en ruiters. Het waterrijk ligt ten zuiden van de Laar en Rijkerswoerd en ten oosten van deelgebied De Park. Water staat centraal in Het Waterrijk: water om te bergen, water om te spelen en water voor natuur. Waterschap Rivierenland is dan ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit deelgebied van Park Lingezegen.
In totaal zijn hier 5 hectare bos, 83 hectare bloemrijk grasland en 78 hectare rietmoeras aangelegd. In mei 2017 is het oostelijk deel van Het Waterrijk opgeleverd. Hierbij is rekening gehouden met de klimaatverandering. Er is onder andere een waterberging en rietmoeras aangelegd. In het westelijk deel – ten zuiden van de Rijkerswoerdse Plassen – zijn rietmoerassen en recreatieve voorzieningen voor onder meer kanoërs en vissers aangelegd. Ook werden verschillende nieuwe fiets- en voetpaden aangelegd. Afgelopen winter is de voetgangersbrug over de Linge naar Westeraam in Elst al geplaatst.
Ecologische verbindingszone
Over het gehele park zijn sloten verbreed om meer waterberging te creëren. Deze sloten maken verbinding tussen verschillende natuurgebieden. De sloten zijn zo ingericht dat flora en fauna zich hierlangs kan verplaatsen tussen de natuurgebieden en dragen dan bij aan een betere ecologische verbindingszone.
Lees hier meer over Park Lingezegen en de laatste ontwikkelingen.