04 juni 2020
Herinrichting Blauwe Golven en omgeving
Het iconische kunstwerk ‘Blauwe Golven’ wordt hersteld. De omgeving wordt groener en een promenade gaat de binnenstad met ArtEZ en Museum Arnhem verbinden. Er zijn 30.000 tegels gewipt voor meer bomen en ander groen.
Het kunstwerk
In opdracht van gemeente Arnhem ontwierp P. Struycken eind jaren ’70 aan het Roermondsplein omgevingskunstwerk ‘Blauwe Golven’ als aanvulling op zijn vormgeving van de Rijnkade. Het kunstwerk is ontworpen als parkeerveld. In de loop der jaren zijn er aan de locatie verschillende aanpassingen gedaan, waarbij de uitstraling van het kunstwerk vertroebelde. In het nieuwe schetsontwerp van veenenbosenbosch wordt het kunstwerk in ere hersteld. Er wordt alleen óp het kunstwerk geparkeerd, niet meer ernaast. Met nieuwe baanbreedtes (bredere blauwe en smallere witte) aangepast op de maat van een regulier parkeervak wordt de parkeerfunctie duidelijker en verschiet het kunstwerk van kleur.
Klimaatadaptatie
Bij herstel van Blauwe Golven hoort een renovatie van de fontein. Deze feestelijke toevoeging krijgt nieuwe, zuinigere pompen. De spuitende fontein verkoelt de omgeving, waardoor het hitte-eiland-effect vermindert. De omgeving van Blauwe Golven wordt opgeschoond en een stuk groener. Overbodige wegdelen worden onderdeel van een brede groenstrook met ruimte voor waterberging. Er wordt een divers palet aan nieuwe bomen geplant, die bijdragen aan het bevorderen van de biodiversiteit. De Oude Kraan verandert in een wandelzone. Hiermee krijgt de beoogde creatieve corridor tussen het centrum en kunstacademie ArtEZ en Museum Arnhem vorm.
Ook het Roermondsplein wordt aangepakt: meer bomen en royale, gebogen plantvakken als onderdeel van de Arnhemse singel. De singel eindigt in een nieuw balkon aan de Rijn. Onderlangs komt een betere verbinding met de rivier. De nu ommuurde terp wordt omgevormd tot grashelling waar paden van waterdoorlatende verharding omheen lopen. Een nieuwe uitkijk vormt hier een speels accent als tegenwicht voor het viaduct en biedt straks uitzicht op zowel de Rijn als op Blauwe Golven.
Wadi
De verkeersaanpassingen rond Blauwe Golven afgerond. Eén van de acties van het project was het verminderen van wateroverlast. Wateroverlast was in dit gebied namelijk een bekend probleem. Er hing zelfs een verbodsbord om bestuurders om te laten rijden bij water op de weg. Er is een lange wadi aangelegd waarin het regenwater dat op het kunstwerk valt infiltreert. En een unicum in Nederland, het stukje wadi onder de boog is voorzien van kunstgras. Door het ontbreken van genoeg licht en lucht zou hier geen gras groeien en een zandpartij ontstaan. Voor een groene uitstraling is daarom gekozen voor kunstgras.