06 december 2018
Emmastraat afgekoppeld en vergroend
In de Emmastraat is ervoor gekozen de waterstroom ‘af te koppelen’ van de riolering. De hoeveelheid water dat de straat inliep vanaf hogere delen van Arnhem was te veel voor het rioolsysteem om op te vangen en te verwerken. Dit zou betekenen dat bij heftige regenbuien het vieze rioolwater de straat op zou lopen. Zeker geen gewenste situatie!
De Gemeente heeft het straatprofiel veranderd van ‘bolle weg’ naar een ‘holle weg’. Dit betekent dat al het regenwater naar het midden van de straat loopt, waar het via infiltratieputten de bodem in gaat. Vervolgens is de straat gekoppeld aan de spoorsloot. Deze sloot heeft voldoende opvangcapaciteit waar het water tijdelijk kan blijven staan. Bewoners van de Emmastraat mogen hun regenwater nu ook van het riool afkoppelen en gewoon over de stoep laten lopen. Dit water infiltreert dan vanzelf via de nieuwe groenstrook, of via de weg.
De groenstrook is tevens, in samenwerking met een aantal bewoners, opnieuw ingericht. Er is gekozen voor een selectie bomen met verschillende bloeitijden. De ondergroei is ingericht op een bio-diverse, insectenvriendelijke manier. Op verzoek van bewoners zijn er ook geveltuinen gerealiseerd. Elke bewoner is verantwoordelijk voor zijn eigen geveltuin.
Het riool in de Emmastraat was toch al aan vervanging toe. Dit zou een rigoureuze aanpak van de straat betekenen, waar bomen verwijderd moesten worden vanwege de verstrengeling van de wortelen met de oude riolering. Dit bood de kans om de straat compleet aan te pakken en het openbare groen te verbeteren. De Emmastraat geeft een mooi voorbeeld van een geslaagde samenwerking tussen gemeente en burger om de stad Arnhem Klimaatbestendig te maken!