Neerslag: de feiten op een rij
In Nederland regent het ongeveer 8% van de tijd. Jaarlijks valt er ongeveer 850 mm neerslag. Dit is ongeveer 26% meer dan in 1910. Het regent niet vaker, maar buien worden heviger. Ondanks de hevigere buien, is er echter ook steeds meer droogte in de zomer. Dit komt omdat het in de zomer zelfs minder is gaan regenen. De steeds hevigere buien worden deels veroorzaakt door de toenemende temperatuur. Dit heeft te maken met de toename in luchtvochtigheid bij warmte. De hoeveelheid neerslag neemt ongeveer 12% toe per graad opwarming.

Records
De top 10 natste maanden vanaf 1960 waren allemaal ná 1997. De natste maand was augustus 2006. Toen viel er bijna 5.400 mm. Dat is 67x meer dan normaal in augustus valt. De natste dag was 26 augustus 2010. Er viel toen 895 mm regen in één dag. Dat is meer dan gemiddeld in een jaar tijd valt. Ook een groot deel van de droogste jaren sinds 1901 viel ná het jaar 2000.


Maatregelen
Gelukkig zijn er allerlei maatregelen die we kunnen nemen om de stad weerbaarder te maken voor deze weersextremen. Door zo veel mogelijk te ontharden en vergroenen, kan regenwater infiltreren én verkoelen we de omgeving. Ook door water op te vangen in infiltratievelden en wadi’s kan het regenwater na hevige buien langzaam infiltreren en vast worden gehouden voor periodes van droogte.
Goedkope en gemakkelijke maatregelen die je thuis kunt nemen zijn naast ontharden en vergroenen onder andere: het planten van bomen, het aanleggen van een geveltuin en het afkoppelen van de regenpijp. Maatregelen die bijzonder effectief zijn, maar iets duurder zijn, zijn onder andere het aanleggen van een groen dak of het aanleggen van een regenwatervijver. Naast klimaatadaptatie zorgen de meeste maatregelen ook voor een mooiere en gezondere omgeving. Kijk op onze maatregelenpagina wat je nog meer kunt doen.
© Le Far West