Najaar: het vergeten tuinseizoen!
Veel mensen denken dat je alleen in het voorjaar nieuwe planten in de grond kunt zetten. Onterecht! Het najaar is een hele goede tijd om vaste planten, bomen, struiken en bollen aan te planten. Planten die in het najaar worden aangeplant slaan vaak goed aan omdat de grond nog warm is na de zomer en de wortels meer tijd hebben om zich te ontwikkelen. Zo zijn de planten vaak beter bestand tegen de weersextremen in de zomer. Als je in het najaar bloembollen plant, heb je ook al weer vroeg in het voorjaar een bloeiende tuin!
Zorg voor een gezonde bodem
Een gezonde tuin met sterke planten begint bij een gezond bodemleven. Voorkom dat je dieper dan 15 cm diep de grond omspit. Door niet te spitten houd je de ondergrondse structuren van bacteriën in stand. Een gezonde bodem wordt zo min mogelijk verstoord en is afgedekt met een laagje organisch materiaal (mulch). Als straks de bladeren gaan vallen kun je deze dus opvegen van paden/terrassen en gebruiken als mulchlaag om de bodem te beschermen. Je kunt voordat je in het najaar de mulch aanbrengt ook een laagje (zelfgemaakte) compost aanbrengen om de bodem te voeden. Lees ook ons infoblad over een gezond bodemleven.
Plant nieuw plantmateriaal
Plant vanaf half september planten die niet gevoelig zijn voor de winter. Haal zo veel mogelijk tegels weg en plant inheemse planten die goed bestand zijn tegen het veranderende klimaat. Houd alvast rekening met mogelijke hitte en droogte in de komende zomers. Zorg voor wat hogere planten en bomen voor schaduw in de zomer. Ook planten met een groot bladoppervlakte zijn goed in tijden van hitte, omdat ze door verdamping zorgen voor verkoeling. Door je regenpijp af te koppelen en het water direct in je tuin te laten stromen of op te vangen heb je minder last van droogte en voorkom je dat je drinkwater moet gebruiken om te sproeien.
Tips:
- Plant een boom. Bomen zijn bijzonder klimaatbestendig. Ze zorgen voor verkoeling in de zomer, vangen veel regenwater op en houden dit vast in tijden van droogte.
- Plant vroegbloeiende bollen. Sneeuwklokjes bloeien al vanaf januari!
- Omdat planten in de winter in rust zijn, is het ook een goede tijd om te verplanten.
- Vermeerder je vaste planten door ze te ‘scheuren‘ en win zaden voor volgend seizoen.
- Bekijk onze Tuintips per maand om te zien wanneer je welke bomen/struiken het beste kunt snoeien.
Maak je tuin winterklaar voor dieren
Laat bladeren op de grond liggen (niet op het gazon/terras). Dit trekt dieren zoals egels aan. Voor egels is het daarnaast prettig als ze zich tussen tuinen kunnen bewegen. Een opening van 15x15cm is hiervoor genoeg. Heb je snoeiafval? Maak dan een takkenmuur. Ook hier kunnen veel beestjes zich in verschuilen. Je kunt ook een egelhuis bouwen. Koop vogelvoer (zonder netje) of leg pinda’s en zonnebloempitten in je tuin. Ook een nestkastje kan vogels de winter doorhelpen. Als je biodiversiteit belangrijk vindt dan hoef je niet te netjes te zijn in je tuin. Laat een paar plekken ‘verwilderen’. Snoei klimop niet voordat hij bloeit en laat rijpe vruchten hangen voor vogels. Ga voor meer informatie naar onze levende tuin pagina.