Makkelijke Tuin
Een klimaatbestendige, makkelijke tuin zorgt ervoor dat je er lekker koeltjes bij zit op hete dagen. Regenwater zorgt niet voor overlast omdat het in de grond weg kan zakken. Daarnaast ondersteun je met meer groen de biodiversiteit. En het hoeft niet veel werk te kosten: een groene en gezonde tuin vereist een beetje luiheid! Zo ga je te werk:
1. Wensen bepalen
Voordat je een plan gaat maken is het goed om te bedenken wat je wensen voor je tuin zijn. Aan welke eisen moet je tuin voldoen? Waarvoor gebruik je je tuin allemaal? Schrijf al je wensen over de functies van je tuin op.
2. Plan maken en uitvoeren
Nu je je wensenlijst hebt opgesteld is het belangrijk om je tuin te observeren. Waar staat de zon? Wat is de grondsoort? Zodra je weet waarmee je werkt, kun je een ontwerp gaan maken. Houd bij het klimaatbestendig(er) maken van je tuin rekening met de volgende zaken:
- Onthard: Tegels houde warmte vast op hete dagen en zorgen ervoor dat regenwater moeilijker weg kan stromen. Een klimaatbestendige tuin heeft dus weinig verharding. Voor paden en terrassen kun je stapstenen of waterdoorlatende verharding zoals grind overwegen.
- Vergroen: De winter is een goede tijd om vaste planten en bomen aan te planten. Waar wil je meer groen integreren? Denk ook aan verticaal groen (zoals hagen, bomen, begroeide pergola’s en groene gevels). Om onkruid tegen te gaan kun je ook bodembedekkers zoals ooievaarsbek gebruiken. Tip: koop vooraf samengestelde borderpakketten of zoek plantcombinaties op die het goed doen op jouw grondsoort. Meer tips voor een makkelijke tuin.
- Vang regenwater op: Om bij hoosbuien het riool te ontzien en water op te vangen voor gebruik in drogere periodes kun je verschillende maatregelen nemen. Koppel bijvoorbeeld de regenpijp af.
Tip: schakel een lokale tuinontwerper in om je bij het ontwerp (en de eventuele aanleg) te ondersteunen.
3. Onderhouden
Een groene en klimaatbestendige tuin is een ‘luie tuin’: het mag een beetje een rommeltje zijn. Als de bodem bedekt is met mulch en/of bodembedekkers, hoef je niet vaak onkruid te wieden. Zorg er wel voor dat je onkruid dat zich snel en gemakkelijk uitzaait (zoals harig knopkruid) wél ongeveer iedere elf dagen weghaalt. Maai je gras niet te vaak: zo komen er mooie bloempjes zoals madeliefjes en brunel in. Je kunt ook een paadje in je gras te maaien en de rest van het gras tot zo’n 10cm laten groeien. Door regenwater naar lagergelegen plekken in de tuin te laten stromen, hoef je gras en borders ook minder vaak te sproeien. Dat scheelt een hoop tijd én drinkwater dat in tijden van droogte ook erg schaars is.
Vergeet de voortuin niet!
Maak ook je voortuin klimaatbestendig(er)! We hebben 6 verschillende ontwerpen gemaakt voor klimaatbestendige voortuinen.
15 tips voor een makkelijke tuin