Makkelijke Tuin
Een klimaatbestendige, makkelijke tuin is onderhoudsvriendelijk en zorgt ervoor dat je er lekker koeltjes bij zit op hete dagen. Regenwater zorgt niet voor overlast omdat het in de grond weg kan zakken. Daarnaast ondersteun je met meder groen de biodiversiteit en kun je zelfs eetbare soorten aan je tuin toevoegen! Het onderhoudsvriendelijk(er) en klimaatbestendig(er) maken van je tuin hoeft niet moeilijk te zijn. Sterker nog: een groene en gezonde tuin vereist vaak zelfs een beetje luiheid! Zo ga je te werk:
1. Wensen bepalen
Voordat je een plan gaat maken is het goed om te bedenken wat je wensen voor je tuin zijn. Aan welke eisen moet je tuin voldoen? Waarvoor gebruik je je tuin allemaal? Bijvoorbeeld ontspanning, eten, het ontvangen van gasten et cetera. Je kunt jezelf onder andere de volgende vragen stellen: Hoe wil ik mijn tuin gebruiken? Wil ik een plek om te zonnen? Is een speelplek voor kinderen gewenst? Wil ik bepaalde dieren aantrekken zoals vogels, vlinders, bijen of egels? Welke kleuren wil ik in mijn tuin? Wil ik veel bloemen? Een lange bloeitijd? Bladhoudend groen? Verticaal groen? Wil ik kunnen eten uit mijn tuin? Schrijf al je wensen over de functies van je tuin op.
2. Plan maken en uitvoeren
Nu je je wensenlijst hebt opgesteld is het belangrijk om je tuin te observeren. Hoe is de ligging van je tuin? Welke plekken zijn rijk aan zonlicht? Wat is de grondsoort? Welke planten doen het goed in de tuin/de tuinen van de buren? En welke minder? Dit zijn allemaal belangrijke zaken die mede bepalen hoe je je wensen optimaal in je klimaatbestendige tuin kunt gaan integreren. Zodra je weet waarmee je werkt, kun je een ontwerp gaan maken. Houd bij het klimaatbestendig(er) maken van je tuin rekening met de volgende zaken:
Onthard
Bedenk hoe je zitplekken en paden met zo min mogelijk verharding kunt realiseren. Door te ontharden geef je ruimte aan groen. Tegels houden daarnaast warmte vast op hete dagen en zorgen ervoor dat regenwater moeilijker weg kan stromen. Een klimaatbestendige tuin heeft dus weinig verharding. Voor paden en terrassen kun je stapstenen of waterdoorlatende verharding zoals grind overwegen.
Vergroen
De winter is een goede tijd om vaste planten en bomen aan te planten. Bedenk welke bestaande elementen je wilt behouden en op welke plekken je meer groen kunt integreren. Denk ook aan verticaal groen (zoals hagen, bomen, begroeide pergola’s en groene gevels). Gebruik je wensenlijst om je plantkeuzes op te baseren. Wil je een lange bloeitijd, verticale beplanting, eetbare planten of veel bijenplanten? Als je wil bijdragen aan meer biodiversiteit, dan kun je overwegen om gras te vervangen door andere (betreedbare) bodembedekkers zoals loopkamille, vetmuur of het stekelnootje. Om onkruid tegen te gaan kun je ook bodembedekkers zoals ooievaarsbek gebruiken. Veel soorten ‘onkruid’, zoals paardenbloemen, wilde postelein, zevenblad en brandnetel, zijn (deels) eetbaar. Wees dus kritisch op wat je weghaalt.
Tip: koop vooraf samengestelde borderpakketten of zoek plantcombinaties op die het goed doen op jouw grondsoort. Meer tips voor een makkelijke tuin.
Koppel de regenpijp af
Een ander belangrijk onderdeel van een klimaatbestendige tuin is het omgaan met regenwater. Om bij hoosbuien het riool te ontzien en water op te vangen voor gebruik in drogere periodes kun je verschillende maatregelen nemen. Koppel bijvoorbeeld de regenpijp af. Dit kun je combineren met een regenwatervijver of ander waterelement. Water in de tuin trekt ook veel dieren als vogels, kikkers en libellen aan. Voor optimale wateropname van je tuin geldt: hoe hoger de beplanting, hoe beter. Grote planten hebben meer en diepere wortels en de doorworteling van de beplanting zorgt ervoor dat de opnamecapaciteit van de bodem bij regen na droogte wordt vergroot. Ook een regenton of regenwaterschutting is een goede optie om regenwater in op te slaan. Wil je een regenton laten installeren? Neem dan contact op met 026-regenton.
Tip: schakel een lokale tuinontwerper in om je bij het ontwerp (en de eventuele aanleg) te ondersteunen. Je vindt er een aantal op onze netwerkpagina. Ook organiseren we regelmatig Tuinontwerpsessies en kun je advies vragen bij ons wekelijkse Inlooploket. Bekijk onze agenda voor de eerstvolgende data. Meer tips voor een makkelijke tuin.
3. Onderhouden
Een groene en klimaatbestendige tuin is een ‘luie tuin’. Het mag een beetje een rommeltje zijn. Als de bodem bedekt is met mulch en/of bodembedekkers, hoef je ook niet vaak onkruid te wieden. Zorg er wel voor dat je onkruid dat zich snel en gemakkelijk uitzaait (zoals harig knopkruid) wél op tijd weghaalt. Een richtlijn is om tijdens het groeiseizoen eens in de 11 dagen dit type onkruid weg te halen. Na enkele tuinseizoenen weet je vaak wel welke soorten dit zijn en anders kun je een onkruidwijzer raadplegen om je op weg te helpen. Onkruid dat zich niet uitzaait kun je na het plukken direct op de bodem laten liggen als mulch (chop and drop methode). Brandnetel bijvoorbeeld haalt veel soorten mineralen uit de bodem die weer voeding voor je planten zijn als je deze plant als mulch gebruikt. Van brandnetels kun je ook gier maken wat fantastische voeding voor je tuin is.
Ook gras hoeft niet zo vaak gemaaid te worden als veel mensen denken. Als je je gras niet te vaak maait komen er vaak ook mooie bloempjes zoals madeliefjes en brunel in. Je kunt ook overwegen om een paadje in je gras te maaien en de rest te laten groeien totdat het zo’n 10cm hoog is. Door regenwater slim te gebruiken en het naar lagergelegen plekken in de tuin te laten stromen, hoef je gras en borders ook niet of minder vaak te sproeien. Dat kost dus ook een hoop tijd én een veel drinkwater dat in tijden van droogte ook erg schaars is.
Vergeet de voortuin niet!
Maak ook je voortuin klimaatbestendig(er)! We hebben 6 verschillende ontwerpen gemaakt voor klimaatbestendige voortuinen. Op onze Pinterest-pagina vind je nog meer inspiratie voor klimaatbestendige tuinen.
15 tips voor een makkelijke tuin