Maak jij Arnhem klimaatbestendiger? Deel het met ons!
Door je eigen huis, tuin en buurt te vergroenen heb je minder last van hitte, droogte en wateroverlast. Heb jij maatregelen genomen en wil je andere Arnhemmers inspireren? Heb je bijvoorbeeld een groen balkon, een groen dak, een regenwatervijver of een tuin met weinig verharding en veel groen? Laat het ons dan weten. Stuur een korte tekst en een paar foto’s naar info@arnhemklimaatbestendig.nl. Wil je aan de slag maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan zijn dit een aantal gemakkelijke en goedkope maatregelen die je kunt nemen:
Onthard
Vaak zijn er nog veel onbenutte mogelijkheden voor vergroening. Denk hierbij aan betegelde (voor)tuinen, speelplaatsen, en brede stoepen. Door op deze plekken de tegels te vervangen door gras of planten, creëer je een verkoelend effect op de omgeving. Dit komt door verdamping van de beplanting en door schaduw van bomen. Door minder verharding blijf er ’s avonds ook minder warmte hangen. Wil je paden of terrassen aanleggen, gebruik dan waterdoorlatende halfverharding.
Leg een geveltuin aan
Het aanleggen van een geveltuin heeft verschillende voordelen. Planten in de volle grond hoef je minder vaak water te geven dan planten in een pot. Bloeiende planten in de geveltuin helpen insecten zoals bijen om eten te vinden. Door klimplanten in de geveltuin te plaatsen, blijft het begroeide deel van de gevel in de zomer koel. Ook krijgen vogels een plek om eten te zoeken en nestjes te bouwen. Een geveltuin kan gecombineerd worden met een afgekoppelde regenpijp. De voorwaarde is dat het water bij hevige regenval naar oppervlaktewater of een straatgoot kan stromen. Ook is het mogelijk om regenwater van de regenpijp onder de geveltuin op te slaan, bijvoorbeeld door zogenaamde Hydrorock blokken te installeren.
In de gemeente Arnhem wordt het aanplanten van geveltuinen aangemoedigd. Let er wel op dat de stoep breed genoeg moet zijn. Er moet minimaal 1.20 meter vrije loopruimte overblijven voor bijvoorbeeld kinder- of invalidenwagens. Deze ruimte wordt gemeten tussen de gevel en eventuele obstakels (bomen, paaltjes, parkeermeters). Er mogen geen kabels en leidingen liggen. Informatie over de exacte ligging kun je opvragen bij Klic (0800 – 00800). Graaf altijd voorzichtig, want je bent verantwoordelijk voor eventuele schade. Voor vragen over het aanleggen van een geveltuin in jouw wijk kun je terecht bij de stadsdeelmanager: 0900 – 1809 of mailen via het meldingenformulier. Gemeente Arnhem heeft ook een folder waarin staat beschreven hoe je een geveltuin kunt aanleggen. Ook op het infoblad van Huisje Boompje Beter lees je hoe gemakkelijk het is om een geveltuin aan te leggen. Er staan ook suggesties voor beplanting van zonnige en schaduwrijke geveltuinen.
Adopteer een boomspiegel
Een boomspiegel is het stukje grond rondom de stam van een boom. Vaak staan in straten de boomspiegels vol met onkruid. Door een boomspiegel te adopteren zorg je voor een mooier straatbeeld en meer biodiversiteit. Daarnaast zorgt meer groen voor een klimaatbestendige stad. Omdat bomen schaduw geven en een groot wortelstelsel hebben, zijn niet alle planten even geschikt voor het beplanten van een boomspiegel. Het beste resultaat krijg je daarom bij jonge bomen. Ook bij oudere bomen zijn er tal van mogelijkheden. Eenjarigen, bodembedekkers en bollen zijn bijvoorbeeld geschikt, omdat ze niet diep wortelen.
Geschikte soorten:
- Bollen/voorjaarsbloeiers: blauwe druifjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes, bosannemoon, speenkruid, Italiaanse aronskelk, longkruid, daslook en tulpen
- Eenjarige zomerbloemen: bolderik, driekleurig viooltje, goudsbloem, klaproos, vergeet-mij-nietjes en wild ridderspoor
- Eenjarige planten: afrikaantjes, goudsbloem, muurbloem, sleutelbloem, kleine maagdenpalm, lievevrouwebedstro, breed longkruid, kruipend zenegroen, maarts viooltje, ooievaarsbek en vrouwenmantel.
- Tweejarige planten: viooltjes, primula, madeliefjes, bosvergeet-mij-nietje, damastbloem, roze winterpostelein en doorwaskervel.
- Voor zonnige plaatsen: cosmea, herfstaster, kattenstaart, kleine maagdenpalm, lavendel, marjolein, margriet, salie, steenanjer, tijm, wilde marjolein en zeepkruid.
- Voor donkere plaatsen: varens, maagdenpalm, taxus, hedera en hulst.
Wij helpen
Wil je in je buurt een groen evenement organiseren? En kun je wel wat hulp gebruiken? Bekijk dan hier hoe wij je kunnen ondersteunen.