Maak je tuin klaar voor de winter
Oktober is een goede maand om je tuin klaar te maken voor de winter. Het weer is nog zacht en er is nog geen sprake van vorst. Gebruik deze tips voor een winterbestendige tuin. Zo help je de natuur een handje en zorg je voor een goede start voor volgend voorjaar.
Planten
Plant vaste planten, rozen en bloembollen voor volgend jaar. Wil je een groene tuin in de winter? Plant dan najaarsgroen zoals heesters, winterjasmijn en groenblijvende varens. Je kunt ook hangmanden beplanten met winterviolen of klimop. Maai voor de laatste keer het gazon en snoei bomen als de esdoorn, walnoot, berk en kastanje. Ook appel- en perenbomen kunnen in oktober gesnoeid worden. Bescherm vorstgevoelige planten. Het is goed om de bodem te bedekken met een laag mulch (organisch materiaal zoals bladeren). Dit beschermt de bodem tegen kou, wind en slagregen en zorgt voor een rijk bodemleven.
In de moestuin oogst je groenten als andijvie, bieten, komkommers, wortelen, doperwten, spinazie, broccoli, bloemkool, koolrabi, pompoen, courgette, paksoi en bonen. Knoflook kan nog geplant worden. Vanaf half oktober kunnen fruitbomen geplant worden.
Klimaat
In het najaar kan regenval voor problemen zorgen. Het is echter ook een goede tijd om regenwater op te vangen voor later gebruik. Installeer een regenton of leg een regenwatersysteem aan. Er zijn ook andere manieren van regenwateropslag zoals het aanleggen van een regenwatervijver. Lees tevens wat de mogelijkheden zijn voor waterafvoer in de tuin. Regenwater kan beter de grond inzakken als er zo min mogelijk bestraat is. Onttegel en zorg voor een groene en levende tuin. Voor optimale wateropname van je tuin geldt: hoe hoger de beplanting, hoe beter. Grote planten hebben meer en diepere wortels en de doorworteling van de beplanting zorgt ervoor dat de opnamecapaciteit van de bodem bij regen wordt vergroot. En zo zorg je er weer voor dat er minder wateroverlast ontstaat op straat en in de tuin. Waterdoorlatende verharding is een waterbestendige manier om paden en terrassen aan te leggen. Groene daken nemen veel water op en zorgen voor een isolerende laag. Een sedumdak is gemakkelijk zelf aan te leggen. Is er veel wateroverlast in jouw buurt? Kijk dan of er mogelijkheden zijn voor het aanleggen van een infiltratieveld of wadi.
Woon je in Arnhem-Zuid? Dan kun je voor veel van deze maatregelen subsidie krijgen.
Biodiversiteit
Laat bladeren op de grond liggen (niet op het gazon/terras). Dit trekt dieren zoals egels aan. Heb je snoeiafval? Maak dan een takkenmuur. Ook hier kunnen veel beestjes zich in verschuilen. Je kunt ook een egelhuis bouwen. Koop vogelvoer (zonder netje) of leg pinda’s en zonnebloempitten in je tuin. Ook een nestkastje kan vogels de winter doorhelpen.