3x klimaatregelen voor 2022
Het jaar zit er bijna op… Heb jij goede voornemens om in 2022 groener te leven? Dan zijn dit 3 klimaatregelen die heel effectief zijn in het klimaatbestendig maken van onze stad. Welke is/zijn het meest geschikt in jouw situatie?
1. Voor elke situatie een boom
Het planten van bomen behoort tot de beste maatregelen tegen zowel hitte, wateroverlast als droogte. Heb je niet veel ruimte? Dan zijn kleine (fruit)boompjes of leibomen mogelijk een optie. Bomen nemen zowel in hun wortelsystemen als via hun bladeren water op. Hierdoor is de kans op ondergelopen straten en een overbelast riool een stuk kleiner. Op warme dagen verdampt het water dat in de bladeren wordt vastgehouden, wat voor verkoeling zorgt. Ook de schaduw die bomen geven zorgt voor een lagere omgevingstemperatuur. Heel fijn dus als je op het groeiende aantal tropische dagen je hoofd koel wilt houden!
Wist je dat…
Bomen zorgen er zelfs voor dat je huis meer waard wordt! Een boomrijke straat kan huizen zo’n € 10.000 in waarde laten stijgen. Een boom in de tuin kan zorgen voor een toename in waarde van zo’n € 1.500. Dat is natuurlijk mooi meegenomen.
Schaduwrijke boom in Rijkerswoerd © Marleen Michels
Een boomsoort kiezen
Om een boomsoort te kiezen die goed past bij jouw situatie zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden. Hoeveel ruimte is er? Hoe zit het met de bodem? Welke dieren wil je aantrekken? Is er sprake van allergieën? In de plantenencyclopedie van Appeltern staan veel verschillende bomen en hun kenmerken benoemd. In deze soortentabel staat daarnaast beschreven hoe verschillende boomsoorten scoren op hun bijdrage aan klimaat, luchtkwaliteit, waterberging en biodiversiteit. Ook staat hierin vermeld welke bomen weinig allergische reacties oproepen. Heb je een kleine tuin? Neem dan een klein boompje zoals een krentenboompje, papiermoerbei, judasboom of japanse esdoorn. Laat je bij de kweker goed informeren welk soort voor de bodem en ligging geschikt is.
2. Van grijs naar groen
Het vergroenen van onze omgeving heeft dus een positief effect op het klimaatbestendig maken van je huis, tuin en buurt. Belangrijk is daarbij ook dat we zo veel mogelijk verharding weghalen. Bakstenen en stoeptegels nemen op hete dagen warmte op en geven dit ’s avonds weer af. In gebieden met veel verharding is het daarom soms wel 8 graden warmer dan op het platteland! Hierdoor slapen mensen slechter en kunnen kwetsbare mensen zelfs vroegtijdig komen te overlijden. Ook is wateroverlast door hoosbuien vooral een probleem op plekken met veel verharding. Tijdens het NK Tegelwippen 2022 is het daarom ons doel om in een half jaar tijd 100.000 Arnhemse tegels te vervangen door groen! Heb of weet jij een tuin, bedrijf, parkeerplaats, schoolplein, straat of ander verhard terrein waar je zou willen vergroenen? Laat het ons dan weten!
In deze voortuin is alleen waar nodig verharding © Le Far West
Ook verticaal!
Meer groen toevoegen hoeft niet alleen horizontaal. Door enkele tegels weg te halen kun je gevelbeplanting tegen een huis, schuur of school aan laten groeien. Ook kun je een schutting laten begroeien of nog liever: kies voor een haag in plaats van een schutting. Een – weliswaar horizontale – andere plek die vaak nog vergroend kan worden is het (schuur)dak.
3. Groene schoolpleinen
Niet iedereen heeft invloed op het vergroenen van Arnhemse schoolpleinen. Tóch willen we hier speciaal aandacht besteden aan het ontharden en vergroenen van schoolpleinen. Groene schoolpleinen zijn namelijk niet alleen goed voor het klimaatbestendig maken van de stad; ze worden ook leuker, mooier en prettiger gevonden. Ze dragen bij aan het welzijn van de leerlingen want er wordt minder gepest en er worden makkelijker vrienden gemaakt. En er zijn meer mogelijkheden voor (natuur)educatie, leerlingen zijn geconcentreerder, rustiger, bewegen meer, zijn meer in contact met de natuur en hebben een uitdagendere speelomgeving. Tot slot is ontharden en vergroenen – waar dan ook – natuurlijk van meerwaarde voor de biodiversiteit.
Aan de slag!
Dit stappenplan met 10 stappen en dit werkboek helpen je op weg met het vergroenen van een schoolplein. Geert Koning van Natuurcentrum Arnhem kan je verder advies geven over het plannen, de aanleg en de financiering: geert.koning@natuurcentrumarnhem.nl.
Groen schoolplein de Spil Malburgen © Marleen Michels
Welke klimaatregelen ga jij nemen voor een klimaatbestendig 2022?