Klimaatcafé #7
Donderdag 1 februari vond het zevende Klimaatcafé plaats. Dit keer waren de professionals van de toekomst aan het woord! Zij presenteerden allerhande ontwerpen en ideeën over het klimaatbestendig inrichten van onze leefomgeving. De opkomst was groot met vertegenwoordiging van verschillende opleidingen uit de regio Arnhem. Het Klimaatcafé werd afgetrapt door een uitdagend betoog van Henk Wentink, beleidsadviseur placemaking, tijdelijke initiatieven & stadslandbouw van de gemeente Arnhem. Hij sprak de studenten aan op hun verantwoordelijkheid om hun kennis en kunde in te zetten voor een klimaatadaptieve inrichting van de stad.
Studenten Walter van de Brom, Johannes van de Poel en Pieter Schoenmaker van de opleiding Watermanagement van Helicon Velp beten het spits af met hun oplossing voor het afvalwater van hun school. Zij willen middels een zogenaamde biocascade het water zuiveren. Na afloop van hun 20×20 presentatie werden zij door Monique Verstraten, directeur van Natuurcentrum Arnhem, uitgedaagd om voor de stadsboerderij Presikhaaf het water van de mestvaalt te zuiveren.
Uit de presentatie van Walter van de Brom, Johannes van de Poel, Pieter Schoenmaker ©richwaterworld
Uit de presentatie van Rutger Neutel ©BIG Architects Copenhagen
Rutger Neutel van Hogeschool Van Hall – Larenstein wilde weten of de kleur van bestrating invloed heeft op het hitte effect in de stad. Uit zijn onderzoek bleek dat er zeker een significant verschil in warmte opslag en –weerkaatsing valt waar te nemen tussen witte en zwarte tegels. Zijn ontdekking daagt ontwerpers en beheerders uit om na te denken over het gebruik van kleuren in de openbare ruimte.
Studenten van het vak ‘Climate Responsive Planning and Design’ van Wageningen Universiteit, vertegenwoordigd door studente Mirthe Tielens, presenteerden hun ontwerp voor hun zogenaamde ‘Energy Walk’ in de gemeente Zwolle. Om de wijk van hun keuze klimaatneutraal te maken is er een ingrijpende interdisciplinaire aanpak nodig. Met behulp van vergroening, zonnepanelen, windschermen en zonneschermen en groene straten met (semi-)permeabele bestrating verkleinen zij de impact van klimaat en vergroten zij de kans om de wijk energie neutraal te maken. De Energy Walk eindigt in de imposante Energy Cathedral.
©Mirthe Tielens
Studenten Geurt van Driesten en Ted Maters van de ArtEZ Academie van Bouwkunst vlogen het onderwerp weer van een heel andere kant aan; met twee innovatieve ontwerpen voor vakantieparken brengen zij hun gasten in contact staan met het klimaat om hun heen. “Geniet van het weer en laat je er niet voor afsluiten!”
©Ted Maters
De laatste presentatie was van de onlangs aan de HKU afgestudeerde kunstenaar Mads Leuvenink, met zijn pleidooi voor een positieve benadering van waterproblematiek. Waar anderen vooral wateroverlast zien, ziet hij mogelijkheden om samen met water te leven. Wat hem betreft zouden wij water juist moeten verwelkomen in onze stad. Met zijn kunstproject ‘Waterstad Arnhem’ probeert hij regenwater zichtbaar te maken met spreuken over water, welke leesbaar worden als het regent. Deel jouw beleving over water via de Facebookpagina van Waterstad Arnhem.
Het klimaatcafé werd afgesloten met de tradionele pitches. Jeroen van de Herk van Linkit gaf een korte update over de ontwikkelingen van Rosandepark en Monique Verstraten riep ontwerpers op om een plan te verzinnen voor een speeltoestel voor stadsboerderij Presikaaf, waar de invloed van het weer/klimaat ervaren kan worden. Studenten van hogeschool Van Hall Larenstein gaven aan hierin te willen meedenken.