Klimaatcafé 6 februari: Arnhem wordt steeds klimaatbestendiger!
Het Klimaatcafé van afgelopen donderdag was een groot succes. Er waren veel bezoekers en de pitches waren erg inspirerend. De duurzaamste hovenier van Nederland, Tinka Chabot, presenteerde deze tuin die ze heeft omgetoverd tot groene oase. Deze Arnhemse projecten kwamen verder aan bod:
Beek op de Paasberg
Initiatiefgroep ‘Beek op de Paasberg’ heeft een plan gemaakt om een gebied op de Paasberg opnieuw in te richten. Het doel is onder andere om de beek, die nu op nog maar een paar plekken te zien is, in ere te herstellen. Verder wil de initiatiefgroep meer groen, biodiversiteit en mogelijkheden voor waterberging. Er zijn verschillende belanghebbenden en betrokken partijen zoals scholen en sportclubs, dus het is geen gemakkelijk proces. Gelukkig is er goed contact met de gemeente. Er is vanuit de gemeente een projectleider aangewezen en samen gaan ze een verdere verkenning en plan van aanpak maken. Lees meer over het plan.
Visie park Beek op de Paasberg
Groen van Prinstererstraat Groen
Bewoners van de Groen van Prinstererstraat willen hun straatnaam eer aan doen. Er is veel verstening in de straat, wat niet mooi is én het nodigt uit tot te hard rijden. Daarom zijn de bewoners met en plan gekomen om de weg te versmallen, parkeerplaatsen op te heffen en meer groen aan te leggen. De gemeente heeft goedkeuring gegeven voor het verwijderen van tegels voor meer groen. Dit is inmiddels uitgevoerd. Als volgende stap willen de bewoners nog meer groen, minder parkeerplaatsen en een wandelpad.
Nederlands Watermuseum
Afgelopen zomer heeft het Nederlands Watermuseum honderden kinderen geholpen bij het maken van een waterspuwer. De kinderen maakten eerst een vorm van klei, waarna van bioplastic de waterspuwer werd gemaakt. Aan de ouders werd vervolgens een folder meegegeven met informatie over het nut van afkoppelen en een stappenplan om de waterspuwer aan de regenpijp te bevestigen. Tijdens het pinksterweekend (30 & 31 mei 2020) wordt nog eenmalig de workshop aangeboden. Houd de website in de gaten voor meer informatie.
Waterspuwer © Nederlands Watermuseum
Slijpbeekpark
Studio voor landschapsarchitectuur Le Far West heeft een plan gemaakt voor het herinrichten van het grensgebied tussen Arnhem en Renkum. Het plan is om van dit gebied een circulair voedsellandschap te maken. Bij het maken van het plan hebben de ontwerpers zich laten leiden door de natuur: ze willen de oorspronkelijke Slijpbeek terugbrengen en ecologische netwerken verbeteren. Daarnaast zijn recreatie, wonen, werken en klimaatadaptatie belangrijke functies in het gebied. Le Far West heeft een integraal plan gemaakt waarin al deze functies en doelen zijn uitgewerkt. Het beoogde circulaire voedsellandschap maakt deze plek uniek. Een foodlab, emissievrij vervoer en lokale, duurzame producten zijn onderdeel van dit plan. Er is subsidie aangevraagd en gekregen voor de eerste fases. Lees meer op de website van Le Far West.
Burgemeesterswijk
In het Burgemeesterskwartier is vorig jaar een Commissie Duurzaamheid in het leven geroepen. Er is namelijk veel verstening in de wijk en verschillende bewoners vonden dat de wijk groener en klimaatadaptiever kan. Het doel van de commissie is bewustwording creëren, informeren, verbinden, faciliteren en bijdragen. Er zijn in 2019 dan ook verschillende acties geweest om aan deze doelen bij te dragen. Er is een interactieve kaart gemaakt waarop alle duurzame initiatieven staan, het adopteren van boomspiegels is gestimuleerd, er zijn ‘ambassadeurshuizen’ aangesteld en er is een groene daken-actie geweest waarbij 80 m2 dak is aangelegd. De wens voor 2020 is om 500m2 groen dak aan te gaan leggen.
Lieshouttuin
Bewoners van de Lieshoutstraat in de Laar West wilden het versteende pleintje voor hun huizen graag vergroenen. Samen met buurtconciërge Henry Oost van Dolmans Landscaping zijn zij aan de slag gegaan. Er zijn onder andere een moestuin, voedselbos en speeltuin aangelegd. Het idee werd steeds groter. De bewoners wilden verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving nemen en samen een fijne plek creëren. Ze merken dat het project verbindt. Ze werken en eten samen. In Arnhem-Zuid komen steeds meer vergroeningsprojecten zoals onder andere ook in het Duifje (onttegelen en vergroenen), in Elderveld (verticale- en dakbeplanting) en in de Laar (groene schoolpleinen).

Afkoppelen Apeldoornseweg
Er zit zo’n 60 meter hoogteverschil tussen het begin en het einde van de Apeldoornseweg. Hierdoor stroomde vaak veel regenwater naar de binnenstad. In 2019 ging de Apeldoornseweg op de schop. Naast het vernieuwen van het asfalt zijn er ook maatregelen genomen om wateroverlast te verminderen. Het regenwater stroomt nu niet direct het riool (en de binnenstad) in, maar wordt opgevangen in wadi’s en infiltratieputten. Het water stroomt zo langzaam weg via Sonsbeek en naar het water bij De la Reijstraat. Er is ook een ‘band’ aangelegd tussen Sonsbeekpark en de Apeldoornseweg, zodat er bij hevige regen geen zand meer de weg op spoelt. Door meer groen kan het regenwater gemakkelijker infiltreren. Er is door deze aanpassingen minder wateroverlast in de lagergelegen wijken. Wat dit hele project ook bijzonder maakt is dat dit de eerste keer is dat er in Nederland 100% gerecycled asfalt is gebruikt.
Met dank aan de sprekers:
© Barbara Kerkhof
Agenda
2 maart 2020
26 maart 2020
17 mei 2020 |
Bijeenkomst bij gemeente Arnhem voor bewoners en initiatieven. Het gemeentelijke klimaatplan zal worden toegelicht en er is ruimte voor vragen.
Klimaatcafé
Groenmarkt |