Websites & boeken
Wil je meer informatie over klimaatadaptatie? Ideeën en inspiratie over het klimaatbestendig maken van jouw omgeving? Of meer weten over verschillende organisaties? Dan helpen wij je verder. Op deze pagina vind je een overzicht met handige websites. Meer informatie over specifieke maatregelen vind je op de betreffende maatregelenpagina.
Klimaatverandering en -adaptatie
Klimaateffectatlas: biedt de mogelijkheid om per gemeente te bekijken wat de risico’s zijn van overstroming, wateroverlast, droogte en hitte. Je ziet per onderwerp hoe de situatie nu is en verwacht wordt in 2050 te zijn.
Kennisportaal Ruimtelijke Adaptatie: is een handige informatiebron met hulpmiddelen, voorbeelden en nieuws rondom klimaatadaptatie.
Klimaatschadeschatter: geeft een indicatie van de schadekosten door klimaatverandering, als we niets aan klimaatadaptatie doen.
Hittebestendige stad: deze mindmap die opgesteld is door de Hogeschool van Amsterdam geeft duidelijk weer wat de gevolgen zijn van extreme hitte en welke maatregelen je kunt nemen ter voorkoming.
Overstroom ik: ook in Arnhem is er risico op overstroming. Door je postcode in te vullen krijg je de kans te zien dat jij hiermee te maken krijgt. Naast het risico op en de maximale hoogte van de overstroming geeft Overstroom ik tips over wat te doen bij een overstroming.
Nature klimaatadaptatie database: Nature is een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift. In deze database vindt je alle recente publicaties rondom klimaatadaptatie.
Maatregelen en organisaties
Het gebouw als watermachine is een inspirerend boekje over de rol van (corporatie)woningen in de klimaatadaptatieopgave. Er worden onder andere 5 casussen besproken waarbij de ontwerpers buiten de kaders durfden te denken.
Huisje Boompje Beter: is een vrolijk uitziende website met erg veel tips voor het klimaatbestendig maken van je tuin. De informatie is helder en duidelijk. Per maatregel zijn er gemakkelijke stappenplannen om te volgen.
Groenblauwe schoolpleinen: geeft informatie over het aanleggen van groene en waterrijke schoolpleinen. Er is ook een handig stappenplan wat je kunt doorlopen. Er staat per stap een lijst met aandachtspunten, wat erg behulpzaam is.
Boomsoortentabel: is opgesteld door Wageningen University and Research en biedt een overzicht van het effect van verschillende soorten bomen op bijvoorbeeld verkoeling, CO2-opslag en neerslagopvang.
Amsterdam Rainproof: geeft tips over het nemen van klimaatbestendige maatregelen. De website is bijzonder uitgebreid!
Atelier GROENBLAUW: ontwerpt, onderzoekt en adviseert over klimaatbestendige buitenruimtes en duurzame gebouwen. Op de website staan ook voorbeelden van hun ontwerpen. Zij zijn tevens de initiator van Huisje Boompje Beter.
NL Greenlabel: streeft naar het (meetbaar) gezonder en duurzamer maken van de leefomgeving. Vooral de pagina over materialen en producten met een NL Greenlabel Duurzaamheidspaspoort is erg handig als je op zoek bent naar (leveranciers van) duurzame producten.
Operatie Steenbreek: werkt samen met gemeenten om inwoners te stimuleren om het particulier grondgebied te onttegelen en te vergroenen.
Climate Adaptation Services (CAS): is gespecialiseerd in het combineren van kennis over klimaatverandering met communicatie- en visualisatietechnieken. Ze ontwikkelen tools om de klimaatboodschap over te brengen. Ze laten zien hoe en wanneer het klimaat verandert, hoe erg dat is en hoe we ons daarop kunnen voorbereiden.
Green Cities: biedt kennis over vergroening van de openbare ruimten onderverdeeld in de thema´s gezondheid, klimaat, economie, biodiversiteit en sociale cohesie.
GrowGreen: streeft ernaar om stedelijke gebieden klimaatadaptief te maken door middel van Nature-Based Solutions zoals natuurinclusief bouwen.
Climate-ADAPT: is een samenwerking tussen de Europese Commissie en het European Environment Agency (EEA). Op de website is een catalogus te vinden met adaptatiestrategieën en casusonderzoeken die in heel Europa zijn uitgevoerd. Er zijn verder veel publicaties te vinden.
Voor nóg meer informatie en handige tools bezoek je de hulpmiddelen-pagina van het Kennisportaal Ruimtelijke Adaptatie.