Hoe warm is hittestress eigenlijk en hoeveel verkoeling kunnen we…
Hoe warm is hittestress eigenlijk en hoeveel verkoeling kunnen we bereiken met welke maatregelen? Hoeveel regen komt er uit een hoosbui en hoe snel moet dat water de grond in kunnen zakken, zonder het riool overmatig te belasten?
Onderzoek en metingen zijn cruciaal voor het klimaatbestendig maken van de stad. Voordat we met concrete maatregelen komen, moeten we daarom meten en weten. Maar hoe doen we dat? Welke methodes zijn er beschikbaar en wat meten we precies? En doen we dat ter plekke of wellicht wel met behulp van satellieten? Tijdens dit Klimaatcafé kwamen we hier alles over te weten.
Floris Boogaard (lectoraat Ruimtelijke Transformaties, Hanzehogeschool Groningen) vertelde over zijn onderzoek naar de effecten van het veranderende klimaat in stedelijk gebied en de innovatieve onderzoeksmethodes die zijn lectoraat ontwikkelt.
Studenten watermanagement Van Hall Larenstein, University of Applied Sciences vertelden over hun prijswinnend onderzoek naar het meten van de hoeveelheid verharding in tuinen. Daarbij vertelden ze ook hoe ze de verzamelende gegevens hebben omgezet in acties voor het vergroenen van de tuinen.
Onderzoeker Allard Roest nam ons mee in geavanceerde technologieën als GIS en Remote Sensing. Met behulp van deze technieken kan hij veranderingen en trends in de stedelijke omgeving zien en inzicht krijgen in de mate waarin bewoners en bedrijven bijdragen aan een klimaatbestendige stad.
Het Klimaatcafé werd afgesloten met een netwerkborrel.
Foto’s: @Rachelle Stoffels Fotografie