College Tim van Hattum over Nederland in 2120. Wat hebben we geleerd?
Op 6 oktober kwam Tim van Hattum van Wageningen University & Research college geven over Nederland in het jaar 2120. Samen met collega’s maakte hij een positieve toekomstvisie voor ons land waarin waar in de mens en de natuur centraal staan. Ze houden in de visie rekening met belangrijke opgaven zoals de woningbouwopgave, voedsel- en waterveiligheid en klimaatverandering. Na het college ging Tim in gesprek met wethouder Cathelijne Bouwkamp, gedeputeerde Peter Kerris en andere stadmakers in de zaal. De livestream is goed bekeken!
Het college is terug te kijken op Youtube:
De kaart
De belangrijkste punten uit de visie voor Nederland in 2120 zijn:
- Biodiversiteit is de grootste crisis waar we mee te kampen hebben. Erger nog dan klimaatverandering, de economische crisis en de coronacrisis. De 4 van de 17 sustainable development goals (SDGs) die over de biosfeer gaan zijn randvoorwaarden voor het behalen van de overige 13 doelen met betrekking tot maatschappij en economie. We moeten daarom uitgaan van ‘nature-based solutions’:
- We moeten daarom toe naar een natuurinclusieve samenleving. We moeten ecosysteemdiensten omarmen en centraal stellen. We moeten gebruik maken van de zee door hier veel energie op te gaan wekken en voedsel als oesters en zeewier te gaan telen/verbouwen.
- 60% van het landoppervlakte in Nederland is agrarisch. Vooral grasland voor melkvee neemt een heel groot deel van onze ruimte in. Door te gaan focussen op plantaardige voedselproductie en een gezonde bodem kunnen we deze ruimte optimaler gebruiken. We zouden minder ruimte nodig hebben voor het produceren van veevoer als we hier reststromen uit de voedselproductie voor gebruiken.
- Door meer (natte) natuur te creëren en ruimte voor rivieren te maken, zijn we langer beschermd tegen het water. Met name voor de IJssel maken we meer ruimte. We zouden daarnaast 2x zoveel bos aan kunnen leggen om CO2 vast te leggen en de biodiversiteit een boost te geven. Met het kiezen van de bomen houden we zo veel mogelijk rekening met klimaatadaptatie.
- In de steden gaan we de sponswerking vergroten. Op dit moment ligt de focus op het zo snel mogelijk afvoeren van regenwater. Vervolgens hebben we last van droogte. Water moeten we dus zo veel mogelijk gebruiken en als het niet anders kan, voeren we het pas af. Daarnaast moet er veel meer ruimte komen voor groen in de stad. In Singapore zijn ze hier heel goed mee bezig. Groen is goed voor de gezondheid en voor de biodiversiteit en zorgt daarnaast voor verkoeling in de zomer, het reinigt de lucht én het draagt bij aan een prettige leef- en werkomgeving.
- We zouden meer met houtbouw kunnen doen om CO2 vast te leggen. We moeten daarnaast ook de discussie aan moeten durven gaan om in het oosten van het land bij te bouwen om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk Nederlanders boven zeeniveau kunnen wonen.
- Living lab: we moeten experimenteren en meten wat wel en niet werkt. Laten we niet bang zijn om te pionieren.
En Arnhem?
Er is een intentieverklaring getekend door overheden, corporaties en andere organisaties om te kijken wat we in Arnhem kunnen gaan doen. Ook de provincie geeft steeds meer aandacht aan onderwerpen als klimaatadaptatie. Op veel fronten zijn we in Arnhem goed bezig, maar er is nog genoeg ruimte voor verbetering. We zouden bijvoorbeeld veel meer met natuurinclusief bouwen kunnen doen. Ook is de binnenstad nog behoorlijk versteend.
Het is moeilijk om te bepalen of we beter zo veel mogelijk in de binnenstad kunnen verdichten door bijvoorbeeld hoger te gaan bouwen, of dat we beter uit kunnen wijken naar gebieden buiten de stad. Nieuwe woningen moeten daarnaast ook betaalbaar zijn. Burgers kunnen een bijdrage leveren door hun tuinen en daken te vergroenen. Groene tuinen zorgen bijvoorbeeld voor verkoeling in de zomer. Dit heeft direct effect op de gezondheid en het welzijn van de direct omwonenden. Kijk wat jij allemaal kunt doen om je druppel bij te dragen.
Foto’s van het college staan op onze Facebookpagina.