Bereid je tuin voor op regen, hitte en droogte
De lente lijkt nog lang niet in aantocht, maar dit is desalniettemin een goede tijd van het jaar om plannen te maken voor de tuin. De voorspelling is namelijk dat de zomer van 2021 wederom erg warm gaat worden. Daarnaast kampten we in januari 2021 al weer met een neerslagtekort ondanks alle regen die in december en januari viel. Bereid je huis en tuin dus vast voor op steeds extremer weer.
Wat wil je oplossen?
Welke problemen speelden er de afgelopen jaren in je huis en tuin? Had je veel last van warmte? Bleef regenwater lang staan of had je zelfs last van wateroverlast binnenshuis? Moest je veel sproeien door droogte? Door in kaart te brengen welk van deze zaken in jouw situatie spelen kun je de beste maatregelen kiezen. Er zijn natuurlijk nog tal van andere vragen die je jezelf kunt stellen zoals: zijn er bepaalde dieren zoals egels, vogels of vlinders die je wilt ondersteunen? Wil je meer eetbare soorten in je tuin? Wil je meer privacy? etc.
Welke maatregelen ga je nemen?
Bomen en groen
Een maatregel die helpt bij bijna alle hierboven gestelde vragen is het planten van meer (fruit)struiken en (fruit)bomen. Water zakt goed de grond in en wordt bij de wortels vastgehouden. Groen werkt daarnaast verkoelend, trekt dieren aan, kan eetbare vruchten geven én biedt privacy. Wat ons betreft een topmaatregel dus! Vooral als je tegels verwijderd en daarvoor groen terug plaatst zijn de effecten het grootst. Op welke plek in de tuin zou jij een boom of ander groen aan kunnen planten?
Tip: Koop een bomenpakket met 3 boompjes bij Plan Boom. In dit pakket zitten een vlier, gele kornoelje en mispel. De actie is bijna voorbij. Je vindt hier meer informatie over het planten van bomen en over lokale (biologische) kwekerijen.
Wateropvang
Om wateroverlast te voorkomen en het drinkwaterbedrijf te ontzien in tijden van droogte kun je je eigen regenwater opvangen. Eerder dit jaar schreven we een artikel over regenwatersystemen. Het gebruiken van zo’n systeem kan wel tot 100.000 liter aan drinkwater per jaar schelen! Daarnaast kun je bijvoorbeeld een regenton aansluiten (zorg dat deze leeg is als het vriest), een wadi aanleggen of een regenwaterschutting neerzetten. Er is subsidie beschikbaar voor het nemen van dergelijke maatregelen. De subsidie kan oplopen tot wel 65% afhankelijk van of je in een brongebied woont of niet.
Tip: Wil je vooral water besparen in je tuin? Dan is deze regenton met geïntegreerde wasbak misschien iets voor jou. De Arnhemse ontwerper Floris Schoonderbeek ontwierp de ton. Hij is verkrijgbaar in 3 kleuren.
Groen dak
Naast het planten van bomen is het aanleggen van een groen dak één van de beste maatregelen die je kunt nemen tegen hitte en wateroverlast. We schrijven veel over groene daken en zijn dan ook fan. Ze hebben vooral veel nut als ze op een dak liggen waaronder ook daadwerkelijk een leefruimte is. Leg een groen dak dus liever op een slaapkamer dan op een schuurdak. Het groene dak werkt namelijk isolerend en zorgt ervoor dat de dakbedekking niet te veel opwarmt op hete dagen. Ook voor het aanleggen van groene daken is subsidie beschikbaar. Op deze pagina lees je meer over soorten groene daken, het berekenen van de dakconstructie en lokale leveranciers.
Eetbare tuin
Ook als je een moestuin aan wilt leggen of meer eetbare soorten in je tuin wil is dit een goede tijd om een plan te maken en zaden te bestellen. Vanaf maart kunnen veel soorten die lange tijd warmte nodig hebben binnen worden voorgezaaid. Denk hierbij aan tomaten, paprika’s en aubergines. Je kunt dan ook al beginnen met het voorzaaien van verschillende soorten peulvruchten zoals peulen, doperwten en tuinbonen. Vanwege de coronacrisis zijn bezorgtijden vaak wat langer, dus bestel je zaden op tijd. Wil je meer weten over makkelijke eetbare soorten, een eetbare stadstuin of over permacultuur? Lees dan onze eetbare tuinen pagina.
Heb je hulp nodig?
Wil je professionele hulp bij het ontwerpen van een klimaatbestendige tuin? Dan kun je een online adviesgesprek bij Intratuin Lochem aanvragen. Er zijn adviesgesprekken specifiek over tuinontwerp, regenwater opslaan & hergebruiken en over beregening. Intratuin Lochem heeft daarnaast en Innovatietuin (die momenteel helaas niet te bezoeken is) met klimaatadaptieve producten zoals infiltratiekratten, regenwaterschuttingen en waterdoorlatende verharding. De ontwerpsessie duurt 1,5 uur en kost € 139,-. Je kunt ook contact opnemen met lokale tuinontwerpers zoals De Vergroenerij, Tuin van de buren, Bloemen in de tuin of Habitat tuinen. Daarmee ondersteun je ook nog eens een lokale kleine ondernemer!
Wil je liever zelf aan de slag met het maken van een klimaatbestendig tuinplan? Kijk dan op onze maatregelenpagina voor meer informatie over maatregelen die je kunt nemen.