Een groen scenario voor Arnhem in 2120
In 2020 deelde Wageningen University & Research (WUR) hun visie over een toekomstbestendig Nederland in het jaar 2120. Nu hebben zij specifiek voor Arnhem een groen, gezond en klimaatbestendig scenario opgesteld. Op donderdag 10 maart lichten hoogleraar landschapsarchitectuur Sanda Lenzholzer en onderzoeker klimaatadaptatie Ilse Voskamp van WUR deze visie toe op de nieuwe locatie van het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem.
Hoe kan Arnhem er over 100 jaar uitzien?
In hun visie houden de onderzoekers van WUR rekening met mens, natuur en klimaatverandering. Het Arnhem van 2120 is zó ontworpen dat verkoelende dalwinden de stad op hete zomerdagen verkoeling bieden. Dat is nodig, want in 2120 zal het weer door klimaatverandering extremer zijn dan nu. Ook is er veel ruimte voor water. Op het water drijven woontorens gemaakt van natuurlijke materialen én er wordt voedsel verbouwd op het water. Alle energie wordt op duurzame wijze opgewekt en opgeslagen in natuurlijke bronnen zoals overtollig rivierwater.
Edelherten leven voortaan ook in het rivierengebied. Ze hebben een groter en aaneengesloten leefgebied. Ook is er veel ruimte voor andere dieren zoals otters en allerlei soorten vogels. Natuur en stad gaan in het plan van WUR meer in elkaar op. We strijden niet tegen de natuur, maar werken met haar samen. Zo is er in het scenario ruimte gemaakt voor wonen op de Veluwe. Natuur zal minder onderbroken hoeven worden door grote wegen dan vandaag de dag, omdat goederen en zelfs personen vooral per drone vervoerd zullen worden. Daarnaast parkeren zelfrijdende auto’s buiten de stad. Arnhem is volgens dit scenario in 2120 dus groen, duurzaam en leefbaar. Lees meer.
Toelichting op 10 maart
Op donderdag 10 maart lichten hoogleraar landschapsarchitectuur Sanda Lenzholzer en onderzoeker klimaatadaptatie Ilse Voskamp van WUR deze visie toe op de nieuwe locatie van het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem. Alle plekken zijn inmiddels gereserveerd.
Kijk hier het college van Tim van Hattum (WUR) over Nederland in 2120 terug.