Een klimaatbestendige voortuin: 6 manieren
Hoe klimaatbestendig is jouw voortuin? Veel voortuinen kunnen een stuk groener en klimaatvriendelijker. Aangezien het najaar een goede tijd is om vaste planten en bomen aan te planten en alvast te zaaien voor volgend voorjaar, is het handig om nu vast een plan te maken voor het klimaatbestendiger maken van jouw voortuin. We hebben 6 folders gemaakt om je op weg te helpen. We hebben suggesties voor een 1. Weelderige, natuurlijke tuin 2. Rustige, omsloten tuin 3. Strakke, moderne tuin 4. Klassieke tuin 5. Speelse tuin en voor een 6. Eetbare tuin. In de folders staan voorbeeldontwerpen en opties voor plantmateriaal, paden en regenwateropslag.
Weelderige, natuurlijke tuin
Mag de natuur best een beetje zijn eigen gang gaan in jouw voortuin? Denk dan eens aan een weelderige tuin. Met zijn organische vormen en natuurlijke materialen creëer je een klein oerwoud in je eigen voortuin. Op een bankje voor het raam heb je zicht op alles wat bloeit, groeit en zoemt. Door een pad te maken van stenen met een brede voeg weet je zeker dat het regenwater goed de grond inzakt. Voor de zitplek kun je leistenen gebruiken met halfverharding of bodembedekkers ertussen.
Bekijk de volledige Weelderige, natuurlijke tuin folder
Rustige, omsloten tuin
Vind je het fijn om van je voortuin een besloten plekje te maken? Een kleine groene oase waar je helemaal tot rust kunt komen? Denk dan eens aan een omsloten formele tuin. Door het planten van hagen en leibomen creëer je helemaal je eigen plekje. Een kabbelend waterelement of juist het gladde oppervlak van een watertafel maakt dat je helemaal tot rust komt. Het meest intensief te betreden pad naar de voordeur
kun je maken van grote tegels met daartussen een halfverharding van schelpen of grind. De zitplek voor het raam kan van dezelfde halfverharding gemaakt worden en zal minder intensief gebruikt worden.
Bekijk de volledige Rustige, omsloten tuin folder
Strakke, moderne tuin
Strakke lijnen en eenvoud, dat zijn de kenmerken van een moderne tuin. Deze kenmerken kun je tot in de detail doorvoeren in deze klimaatdadaptieve voortuin. Denk aan grote betonnen tegels en vlakken met eenzelfde soort materiaal of beplanting. Kies voor rustig ogende beplanting zoals grassen en bamboe met daartussen vaste planten met een mooie bladkleur en -structuur.
Bekijk de volledige Strakke, moderne tuin folder
Klassieke tuin
Bij een klassieke tuin horen traditioneel gezien gebakken klinkertjes, hagen en theerozen. In dit ontwerp zijn bewust de hagen weggelaten en is er gekozen voor grote plantvakken met makkelijke bodembedekkers. Kortom een stuk onderhoudsvriendelijker dan de echte traditionele klassieke tuin. Mocht je toch hagen willen, kies dan voor Lonicera in plaats van Buxus in verband met de buxusmot. De vijver vult zich met regenwater. Tussen de voegen van de klinkerbestrating kan het regenwater direct de bodem inzakken. Met wat potten met seizoensbloeiers en een klimroos tegen de gevel maak je het helemaal af!
Bekijk de volledige Klassieke tuin folder
Speelse tuin
Mens, plant en dier, groot en
klein, iedereen is welkom in de
speelse tuin. Er valt hier veel
te ontdekken: een fladderende
vlinder, een spelend kind,
een badderende vogel en
een zoemende bij. In ieder
hoekje van de tuin gebeurt er
wel wat. Daarom is er weinig
plek voor verharding en des
te meer voor groen! Door
opstaande stammetjes in de
tuin te zetten kunnen kinderen
een avonturenpaadje maken.
Houtenpalen met klimplanten
zorgen voor beschutting en
verder is het hele jaar door
wel iets kleurrijks te ontdekken.
Bekijk de volledige Speelse tuin folder
Eetbare tuin
Stel: je achtertuin ligt op het noorden en er is geen zonnestraal te bekennen. Maar je hebt wel een voortuin op het zuiden en je wilt dolgraag je eigen groente en fruit telen. Dan zou dit weleens jouw voortuin kunnen zijn: Grote moestuinbedden, een haag van bessenstruiken en/of leifruitbomen en tegen je gevel een druif of kiwi. Heb je nog plek over zet er dan je kruiden neer. En naast de voordeur staat een regenton om je tuin in droge periodes water te kunnen geven. Eet smakelijk!
Bekijk de volledige Eetbare tuin folder
Ontwerpen door De Vergroenerij