5 groene lees-, kijk- en luistertips
Veel mensen hebben (bijna) vakantie. Een goede tijd om rustig met een boek in de tuin te zitten, nieuwe podcasts te ontdekken terwijl je lekker op het strand ligt of ’s avonds onderuitgezakt een leuk programma te kijken. Wij hebben een aantal suggesties voor groene, leuke maar ook leerzame media voor je:
1. Aan tafel met Dille & Kamille Podcast
Aflevering 2 van deze vrij nieuwe podcast gaat over een groener leven als luie tuinier. In deze aflevering is journaliste Loethe Olthuis te gast. Zij schrijft al ruim 25 jaar over onder andere duurzaamheid en gezondheid. Ze vertelt over haar natuurtuin, wat deze voor haar betekent en waarom lui tuinieren goed is voor jezelf en de natuur. Zelfs als je een kleine tuin of alleen een balkon hebt! De podcast is onder andere te beluisteren via Spotify en via de website van Dille & Kamille.
Luistertijd: 33 min
2. Bladgoud
Zoek je nog een lekker boek voor in de hangmat onder de boom? We’ve got you covered. Eind vorig jaar kwam het inspirerende boek Bladgoud uit:
‘Er zijn maar liefst 60.000 verschillende soorten bomen op aarde, een ongelofelijke rijkdom. De waarde van deze bomen is onschatbaar. In Bladgoud leggen klimaatspecialist Reinier van den Berg en co-auteurs Suzanne Valkman en Simone Groenendijk uit wat precies die waarde inhoudt. In toegankelijke bewoordingen vertelt dit boek over de historie van bomen, over de waarde van bomen voor het klimaat, over biodiversiteit, over de gebruikswaarde, over de waarde voor onze (geestelijke) gezondheid en over hun eigen waarde.’
Het boek is zowel ‘gewoon’ als in e-book variant verkrijgbaar.
Leestijd: 176 pagina’s
3. Binnenstebuiten
Het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten gaat naast interieur en eten ook over het buitenleven en (duurzame)tuinen. Tijdens de zomer worden er dagelijks herhalingen uitgezonden, maar onze tip: kijk losse fragmenten terug op de website. Deze duren meestal zo’n 6 minuten zijn met hun mooie beelden en interessante achtergrondinformatie erg inspirerend. Laat je bijvoorbeeld verrassen door een witte bloementuin in Harmelen of door Siermoestuin de Boschhoeve in Wolfheze. Ook onze eigen mooie stad komt regelmatig aan bod in het programma. Tot slot wilden we je dit artikel over een koel huis zonder airco en dit artikel over geveltuinen niet onthouden.
Kijktijd: zo’n 6 minuten per filmpje (let op: verslavend…)
4. Duurzaam tuinieren – Anne Wieggers
Tuinontwerper en groenauteur Anne Wieggers heeft een passie voor duurzaam tuinieren. In 2020 kwam de tweede druk van haar populaire boek Duurzaam Tuinieren uit. Dit jaar kwam ze ook met een nieuwe variant: Duurzaam Tuinieren voor kinderen. Anne richt zich zowel op het maken van mooie tuinontwerpen die ook een grote bijdrage leveren aan de biodiversiteit en aan klimaatadaptatie. Meer weten over Anne’s verhaal en visie? Luister dan dit interview bij NPO Radio 1. Op haar website kun je ook de artikelen lezen die ze eerder voor verschillende media schreef, zoals dit artikel over Klimaattuinieren.
Leestijd: 256 pagina’s
5. Gardeners’ world
BBC’s Gardeners’ world is al decennia lang een mateloos populair programma in het Verenigd Koninkrijk. De eerste uitzending was al in 1968! Het programma wordt al 35 seizoenen op primetime uitgezonden. Als je geen moeite hebt met de Engelse taal is het een echte aanrader. Als je je buiten het VK bevindt kun je de afleveringen niet via de BBC-website terugkijken, maar op YouTube zijn een hoop (recente!) afleveringen te vinden. Presentator Monty Don’s tuin is prachtig en ook de uitstapjes die de presentatoren maken naar andere tuinen zijn erg leuk om naar te kijken.
Kijktijd: ongeveer één uur per aflevering
Bonustip: op YouTube staan ook afleveringen van de serie Around the World in 80 gardens. De serie is uit 2008 en daarmee vrij oud, maar desalniettemin het bekijken waard. Ga je dit jaar niet buiten Nederland op vakantie? Door deze serie krijg je toch je dosis buitenland én leer je meer over inspirerende tuinen.