3 tuintips voor de maand mei
Het is nu écht lente! Arnhem wordt steeds groener en de vroege voorjaarsbloemen maken langzaam plaats voor zomerbloeiers. Dit is een goede maand om flink in de tuin aan de slag te gaan! Deze 3 tips helpen je op weg…
1. Plant na IJsheiligen eenjarige planten
Na IJsheiligen (12, 13 & 14 mei) is de kans op nachtvorst minimaal. Daarom kun je vanaf half mei eenjarige planten zoals dahlia’s, afrikaantjes en goudsbloemen zaaien of planten. Dit geldt ook voor eenjarige (vrucht)gewassen zoals courgette, komkommers en tomaten. Voordat je dergelijke eenjarige planten in de grond gaat zetten is het belangrijk dat je ze eerst laat afharden. Dit wil zeggen dat planten eerst wennen aan de buitenlucht, -temperatuur en wind voordat je ze in de volle grond zet. Zet ze na IJsheiligen dagelijks een aantal uur buiten op een beschutte plek. Doe dit elke dag wat langer totdat het ’s nachts niet meer onder de 10 graden komt. Plant ze vervolgens in de volle grond.
Eenjarig perkgoed in mini-geveltuintje Sint Marten-Sonsbeek © Marleen Michels
2. Gebruik onkruid en grasmaaisel als mulch
Als het zo’n 8 graden of warmer is gaat het gras weer groeien. Maai liever niet te vaak: als je het gazon niet te vaak maait zullen er namelijk inheemse bloemen zoals paardenbloemen en madeliefjes gaan groeien. Je kunt er ook voor kiezen om enkele looppaden in het gras te maaien, maar verder het gras en de bloemen te laten groeien. Àls je gras maait, kun je het maaisel gebruiken als bodembedekker oftewel mulch. Een mulchlaag van organisch materiaal zoals gras, bladeren, schors of beplanting heeft veel voordelen. Het houdt bijvoorbeeld water vast, waardoor je minder last hebt van verdroging. Daarnaast beschermt het de bodem tegen UV-licht, slagregen en harde wind. Het biedt ook het een leefgebied en voedsel voor allerlei nuttige insecten die, mede door het verteren van het materiaal, zorgen voor een gezonde bodem.

Een ander voordeel van een mulchlaag is dat onkruid minder kans krijgt. Sommige soorten ‘onkruid’ zijn overigens helemaal niet onwenselijk in de tuin. Paardenbloemen en brandnetels halen bijvoorbeeld mineralen uit diepere bodemlagen die ze vervolgens afgeven aan buurplanten op het moment dat ze vergaan. Daarnaast zijn van beide planten onder andere het blad eetbaar (kook brandnetelbladeren eerst kort zodat ze niet meer prikken). Als er onkruid in je tuin groeit dat je er niet wilt hebben, kun je het eruit trekken en direct weer op de bodem laten vallen mits er nog geen zaden zijn gevormd. Zo gebruik je het onkruid ook direct als mulch. Dit werkt het beste op een droge, zonnige dag aangezien het plantje dan het snelst vergaat.
Goede mulchmaterialen: stro, houtsnippers, cacaodoppen, champost en compost. Stro kun je overigens ook goed gebruiken om rondom je aardbeien en courgetteplanten te leggen, zodat de vruchten niet op de vochtige bodem komen te liggen en gaan rotten.
Voorbeelden van bodembedekkers: loopkamille, vetmuur, goudaardbei en het stekelnootje zijn deels beloopbaar. Bodembedekkers zoals ooievaarsbek kun je goed tussen planten zetten om onkruid te voorkomen. Een persoonlijke favoriet is kruiptijm, deze verspreidt zich snel, ruikt heerlijk, is eetbaar (ook lekker voor thee) en trekt veel bijen, hommels en vlinders aan.
3. Benut alle lagen
Niet alleen de horizontale oppervlakte in je tuin kun je vergroenen. Je kunt ook een groen dak aanleggen, een groene gevel aanplanten of een stukje openbaar groen adopteren door bijvoorbeeld een geveltuin, buurt(moes)tuin of boomtuin aan te planten. Ook op balkons zijn er tal van mogelijkheden. Voor al deze maatregelen is mei een goede maand. Op onze Pinterest-pagina vind je talloze (Arnhemse) voorbeelden ter inspiratie.
Verticaal groen in Arnhem-Zuid © Marleen Michels
Bonus: wippen kan natuurlijk altijd…
Het is natuurlijk altijd een goede tijd om tegels te wippen. Help Arnhem naar de overwinning en vervang vóór 1 oktober zo veel mogelijk tegels door groen! Meer over het NK Tegelwippen lees je hier.