3 manieren om regenwater op te vangen + Fotowedstrijd
Het heeft eindelijk weer een beetje geregend. Maar er viel lang niet genoeg om het droogteprobleem op te lossen. Om tuinen groen en gezond te houden wordt er daarom erg veel gesproeid. Dit is nodig, maar ook erg zonde van al dat schone drinkwater wat de bodem in verdwijnt. Gelukkig zijn er manieren om het (schaarse) regenwater op te vangen en in je tuin te gebruiken. Dus: koppel die regenpijp af en gebruik regenwater in plaats van drinkwater voor je planten. Als je vóór 1 juni een foto met ons deelt van jouw regenwater-maatregel dan maak je kans op een Intratuin cadeaubon t.w.v. € 25,-!
Maak een greppel of goot
Na het afkoppelen van je regenpijp zijn er verschillende manieren om dat water op de plek te krijgen waar jij het wilt hebben. Als je het water bovengronds afvoert, biedt dit kansen voor flora en fauna. Het is mooi en kan leuk zijn voor kinderen. Als je wil dat het water langzaam de bodem inzakt, kun je een greppel graven. Let er wel op dat regenwater op kleigrond (zoals in Arnhem-Zuid) langzaam wegzakt. Maak je greppel dus diep genoeg. Omdat een greppel ook vaak droog zal staan is het mooi om hem te beplanten. Zet er planten in die goed tegen zowel veel vocht als tegen droogte kunnen zoals vrouwenmantel, hartlelie of kattenstaart. Als je de regen die op het dak valt bijvoorbeeld naar een regenwatervijver wilt laten lopen kun je beter een goot aanleggen. In ons infoblad kun je lezen hoe je dat doet.
© Le Far West
Leg een regenwatervijver aan
Een regenwatervijver is goed aan te leggen in combinatie met een goot. Regenwatervijvers vangen tijdelijk regenwater op en voeren het langzaam af. Bij een diepte van 1,5 meter warmt het water niet te veel op, waardoor de waterkwaliteit beter blijft. Indien gewenst is dit ook diep genoeg voor vissen, omdat het onderste deel van de vijver in de winter niet snel bevriest. Door de oevers van de vijver zo flauw mogelijk te maken is het voor dieren (zoals kikkers) makkelijker om uit de vijver te kruipen. Daarnaast is het veiliger voor kinderen. Ook kunnen er zo meer verschillende plantensoorten in en rondom de vijver groeien. Een regenwatervijver brengt een hoop leven naar je tuin en ziet er mooi uit! Lees hier hoe je een regenwatervijver aanlegt en wat je daar voor nodig hebt.
© Le Far West
Vang regenwater op in een ton of schutting
Regenwater zo snel mogelijk laten infiltreren is een manier om om te gaan met wateroverlast. Het is echter ook nuttig om water op te vangen in een regenton voor gebruik tijdens droge perioden. Regenwater is naast het bewateren van de tuin ook geschikt voor het wassen van bijvoorbeeld de ramen. Regentonnen zijn er in allerlei vormen en maten tot zo’n 200 liter. De meeste tonnen hebben een kraantje. Naast de klassieke houten ton zijn er diverse kunststofmodellen in de handel die minder gevoelig zijn voor vorst. Wil je een regenton aanschaffen en laten installeren? Neem dan contact op met 026-regenton. Wil je zelf je regenton plaatsen? Lees dan hier welke gemakkelijke stappen je moet doorlopen.
Het jongere broertje van de regenton is de regenwaterschutting. Doordat de regenwaterschutting verkrijgbaar is in modules is de opslagcapaciteit uit te breiden. Er worden ook regenwaterschuttingen gemaakt met ingebouwde plantenbakken. Een regenwaterschutting kan voorzien worden van een kraantje. Je kunt de schutting zelf plaatsen of hulp krijgen. Voor het aanschaffen en installeren van een regenwaterschutting kun je contact opnemen met rainwinner.
Fotowedstrijd
Wat doe jij met regenwater? Deel je foto via Facebook, Twitter of Instagram @ArnhemKlimaatbestendig (@Arnhemsklimaat op Twitter) met #blijftuin en win een waardebon van € 25,- voor Intratuin! Op 31 mei laten we onze volgers stemmen op de twee beste foto’s. Op 1 juni maken we de winnaar bekend.
