27 november is het Doneer-een-zaailing-dag
Op zaterdag 27 november organiseert Meer Bomen Nu een landelijke doneer-een-zaailing-dag. In bijna elke tuin is wel een jonge boom of struik te vinden die daar niet kan overleven omdat ze te weinig licht krijgen of omdat ze ongewenst zijn. De campagne Meer Bomen Nu roept daarom iedereen op om zaailingen, stekken en slieten te verzamelen en in te leveren bij één van de 200 inleverpunten. 1200 boeren en burgers die samen één miljoen bomen en struiken willen planten, zorgen dat jouw zaailing de kans krijgt om volwassen boom te worden langs een boerenakker, op een industrieterreinen of in een nieuw voedselbos. Zo draagt jouw tuin bij aan een beter klimaat en meer biodiversiteit!
Gratis Nederland vergroenen
Een eik produceert elk jaar honderden zaailingen, waarvan er maar 2 of 3 uitgroeien tot volwassen bomen. Jaarlijks worden miljoenen van deze jonge bomen en struiken weggemaaid met een bosmaaier of door wilgenknotters en verdwijnen ze in de versnipperaar, op de composthoop of in een verbrandingsoven. Dat geldt ook voor slieten of stekken. Zonde want elke tak van een vlier, wilg, druif, populier of vijg kan een nieuwe boom of struik worden, net als afleggers van bramen en frambozen. Meer Bomen Nu verzamelt (een deel van) deze zaailingen en stekken op plekken waar ze in overvloed zijn, of ongewenst. Door ze gratis weg te geven en te (ver)planten, kunnen we Nederland veel goedkoper en sneller samen vergroenen.
Op 12 februari is er nog een editie van doneer-een-zaailing-dag! Dan kun je ook takken van vlinderstruiken inleveren, 27 november is daarvoor te vroeg.
Meer doen?
Wil je nog meer doen?
Meld je dan aan als vrijwilliger en mee de natuur in. In het hele land zijn er oogst- en plantdagen: lekker buiten onder leiding van een boswachter of ecoloog, een dag het bos in om bomen te oogsten, of een boer helpen met planten. Meer weten? Lees dan het
Meer Bomen Nu magazine.
Meer Bomen Nu
Bomen planten is dé oplossing om tegelijkertijd klimaatverandering te vertragen en de biodiversiteit te herstellen. Door samen zaailingen te verplanten, wordt vergroenen goedkoper en leuker. De droom van de initiatiefnemer Urgenda is dat over twee jaar élke gemeente binnen hun klimaatadaptatiebeleid een plek inricht waar burgers, boeren, boswachters en groenbeheerders zaailingen kunnen inleveren en gratis ophalen.