15 tips voor een makkelijke tuin
Een klimaatbestendige, makkelijke tuin is onderhoudsvriendelijk en zorgt ervoor dat je er lekker koeltjes bij zit op hete dagen. Regenwater zorgt niet voor overlast omdat het in de grond weg kan zakken. Daarnaast ondersteun je met meer groen de biodiversiteit en kun je zelfs eetbare soorten aan je tuin toevoegen! Het onderhoudsvriendelijk(er) en klimaatbestendig(er) maken van je tuin hoeft niet moeilijk te zijn. Sterker nog: een groene en gezonde tuin vereist vaak zelfs een beetje luiheid! Dit zijn 15 tips:
Tip 1. Zaai een inheems bloemenmengsel
Door een biologisch en inheems bloemenmengsel in te zaaien krijg je een grote variatie aan bloeiende planten. Heel goed voor de biodiversiteit! Als je kiest voor meerjarige soorten of soorten die zichzelf makkelijk uitzaaien heb je er de komende jaren nauwelijks omkijken naar. Zorg er wel voor dat je zo nu en dan onkruid dat zich makkelijk uitzaait ertussenuit haalt (zie tip 10.).
Tip 2. Leg een gazon aan
In plaats van tegels of tegelpaden kun je een gazon aanleggen. Voor looppaden kun je het gras eventueel afwisselen met stapstenen. Een gazon is ook leuk voor kinderen om op te spelen. Een ander voordeel is dat het het hele jaar groen blijft. Maai het gazon niet te vaak (zie tip 13.).
Tip 3. Zet de GFT- of compostbak op een strategische plek
Zorg dat je tijdens het tuinieren niet telkens naar de andere kant van je tuin hoeft te lopen door de GFT- of compostbak op een strategische plek te zetten. Vind je de bak lelijk? Plant er dan een haagje omheen van bijvoorbeeld laurier.
Tip 4. Pluk onkruid en vermijd schoffelen
Door onkruid met wortel en al uit de grond te trekken voorkom je dat je bezig blijft. Door te schoffelen kunnen er plantresten achterblijven die vervolgens weer aan gaan slaan. Ook verstoor je het bodemleven door te schoffelen. Het klinkt als heel veel werk om schoffelen te vermijden, maar dat hoeft niet zo te zijn als je kritisch bent op welk onkruid je weghaalt. Veel soorten ‘onkruid’, zoals paardenbloemen, wilde postelein, zevenblad en brandnetel, zijn (deels) eetbaar en zijn erg nuttige planten.
Tip 5. Plant bodembedekkers
Een gezonde bodem waar weinig onkruid groeit is een bedekte bodem. Door bodembedekkers zoals ooievaarsbek tussen de andere beplanting te zetten voorkom je daarnaast onkruid. De tuin ziet er met bodembedekkers ook een stuk aangekleder uit.
Tip 6. Kies voor onderhoudsvrije soorten
In een makkelijke tuin wil je niet meerdere keren per jaar hoeven snoeien of planten ’s winters naar binnen te hoeven halen. Kies daarom voor winterharde planten en als je een haag of begroeide schutting wilt, kies dan een soort die niet te vaak gesnoeid hoeft te worden zoals de kardinaalsmuts. Houd bij de plantkeuze altijd rekening met de standplaats en grondsoort. Laat je goed informeren door de kweker!
Tip 7. Gebruik regenwater
De zomers worden steeds heter en droger. Door regenwater op te vangen of in je tuin te laten stromen hoef je minder vaak te sproeien. Dat scheelt naast tijd ook nog eens veel drinkwater dat in tijden van droogte sowieso al schaars is. Overweeg het installeren van een regenton of regenwaterschutting, plaats infiltratiekratten en/of laat regenwater via een greppel of geul naar een lagergelegen gebied in de tuin lopen. Hoe dan ook: afkoppelen die regenpijp!
Tip 8. Laat 1m2 verwilderen
Een klimaatbestendige en biodiverse tuin is een tuin waar véél groen is. Egels houden graag hun winterslaap in een bergje snoeiafval en ook andere dieren vinden voedsel en een leefomgeving in verwilderd groen. Zorg er wel voor dat onkruid dat zich makkelijk uitzaait geen kans krijgt, maar wees verder lui en kijk wat er gebeurt!
Tip 9. Chop & Drop als mulchmethode
De Chop & Drop methode is een veelvuldig gebruikte methode bij permacultuur-aanhangers. En het is de perfecte methode voor de luie tuinder. Deze methode is namelijk precies wat de naam doet vermoeden: als je onkruid plukt of bijvoorbeeld dode bladeren of takken wegsnoeit, laat je deze direct op de bodem vallen waar het een natuurlijke mulchlaag vormt. Dit is voedsel voor allerlei kleine beestjes die op hun beurt weer hun bijdrage leveren aan een gezond bodemleven door de mest die zij achterlaten. Bijkomend voordeel: je hoeft niet telkens naar de composthoop te lopen. Mulch beschermt de bodem overigens ook tegen UV-straling en slagregen, het houdt regenwater vast en het zorgt ervoor dat onkruid minder kans krijgt.
Tip 10. Haal onkruid op tijd weg
Regelmatig onkruid wieden klinkt niet bepaald als een makkelijke tuin… Als je echter eens per 11 dagen zorgt dat de grootste woekeraars en uitzaaiers weggehaald worden, voorkom je dat je op een later moment uren aan het wieden bent.
Tip 11. Koop een kant-en-klaar borderpakket
Heb je weinig verstand van planten maar wil je wel een groene(re) tuin? Dan kun je kiezen voor een kant-en-klaar borderpakket. Bijvoorbeeld van Appeltern, Directplant, Garmundo of Yarinde. Je kunt ook een lokale tuinontwerper vragen om een ontwerp met beplantingsplan voor je te maken.
Tip 12. Vervang tegels door zaadtegels
Er zijn steeds meer zaadtegel-producten die het heel makkelijk maken om een standaard 30×30 tegel te vervangen door groen. Zo is de Kroostegel volop in ontwikkeling en zijn er steeds meer start-ups die met verschillende ontwerpen bezig zijn. Een Arnhems voorbeeld is de Verbloemtegel. Ook zijn er plantpakketjes te koop die passen in de oppervlakte van een tegel.
Tip 13. Maai het gras niet te vaak
Gras hoeft niet zo vaak gemaaid te worden als veel mensen denken. Als je je gras niet te vaak maait komen er vaak ook mooie bloempjes zoals madeliefjes en brunel in. Je kunt ook overwegen om een paadje in je gras te maaien en de rest te laten groeien totdat het zo’n 10cm hoog is.
Tip 14. Kies vaste planten
Het is leuk om vaste planten af te wisselen met eenjarige bloemen, maar als je zo min mogelijk in de tuin bezig wilt zijn dan loont het om zo veel mogelijk voor vaste planten te kiezen. Ga altijd voor biologisch en bij voorkeur ook inheemse soorten.
Tip 15. Wees niet te netjes
Zoals ook al in eerdere tips werd gesteld: wees niet te netjes! Het is goed voor de bodem als er een laagje organisch materiaal op ligt en ook dieren houden van een bergje takken of bladeren. Wees dus vooral een luie tuinder als je een tuin wilt die biodivers en klimaatbestendig is!