Noordelijk halfrond al 1,5 graad opgewarmd: kom in actie!
Zes jaar geleden werd in het Klimaatakkoord van Parijs de doelstelling vastgelegd om de wereldwijde temperatuur niet verder dan 2 graden te laten stijgen. En het liefst niet meer dan 1,5 graad. Nu blijkt dat in 2020 het noordelijk halfrond echter al 1,5 graad is opgewarmd. Hoe kan dat en hoe houden we ons hoofd koel?
Landmassa warmt sneller op
Wereldwijd is de aarde sinds 1850 – voordat we massaal broeikasgassen uit gingen stoten – 1,2 graden opgewarmd. Landmassa warmt echter sneller op dan de zee. Omdat er op het zuidelijk halfrond meer zee is, wordt de opwarming daar dus vertraagd. Hier op het noordelijk halfrond hebben we die stijging van 1,5 graad dus al wél bereikt. Sterker nog: in Nederland is de temperatuur zelfs 70% sneller gestegen dan wereldwijd! Dat is zorgwekkend. En dan hebben we in stedelijke gebieden ook nog eens last van het hitte-eiland effect omdat verharding warmte vasthoudt en ’s avonds weer afgeeft.
Als we zo doorgaan zal de temperatuur van het noordelijk halfrond in 2037 al met 2 graden zijn gestegen. Als we er in de komende 35 jaar echter voor zorgen dat we klimaatpositief worden (dus meer CO2 aan de atmosfeer onttrekken dan uitstoten) kunnen we de gemiddelde wereldwijde temperatuurstijging nog onder de 1,5 graden houden.
Houd je hoofd koel! (en je voeten droog…)
Naast het voorkomen van verdere opwarming zullen we ook moeten dealen met de huidige hitteproblematiek door klimaatverandering. Als platform houden we ons daarom nu al 5 jaar bezig om Arnhemmers te informeren over hoe ze met de gevolgen van klimaatverandering om kunnen gaan. Samen kunnen we heel veel! Onthard & vergroen, plant hagen en bomen of breng verkoeling door het aanleggen van groene daken, plantsoenen en groene schoolpleinen. Naast het brengen van verkoeling zorgt meer groen er ook voor dat we minder last hebben van wateroverlast én dat er CO2 uit de lucht wordt afgevangen. Win-win dus!
Bekijk hier alle klimaatregelen die je kunt nemen tegen hitte
Samen maken we Arnhem Klimaatbestendig!